- Totalrenoverade bostäder på Österäng

Husen renoverades på liknande sätt som på Hjalmar Söderbergs väg 11-14 (bilden)
Husen renoverades på liknande sätt som på Hjalmar Söderbergs väg 11-14 (bilden)
ABK totalrenoverade år 2016 39 bostäder på Frans G Bengtssons väg 4-5 på Österäng.

 

Lägenheterna

Alla lägenheter har utbyggd och inglasad balkong. De på första våningen har även uteplats i två väderstreck, medan de på våning två och tre har en egen "uteplats" i den inglasade loftgången. Alla ytskikt är förnyade. Innanför ytterdörren möts man av ett klinkergolv. Den övriga delen av kapprummet samt sovrummen och vardagsrummen har ny ekparkett. På den inglasade balkongen finns ett nytt klinkergolv. I köken målas inredningsstommarna och nya vita skåpluckor monteras. Stänkskyddet av kakel ovanför diskbänken är nytt. Inredningen har kompletterats med nya detaljer och bänkskivor av laminat. Köken är utrustade med kärl för källsortering.


Miljövänlig toalett

WC/dusch har kakel på väggarna och klinker på golven. Allt porslin är utbytt. Toaletterna är av snålspolande miljövänlig modell. Handdukstork, badrumskåp med mera har installerats. I badrummet finns en mätare som läser av bostadens förbrukning av varm- och kallvatten. Det betyder att vatten ej ingår i hyran. Det vatten som förbrukas debiteras i efterhand. Boende på våning två och tre har förutom stor inglasad balkong även en egen del av loftgången in mot innergården.

Stora extrautrymmen

Förrådsutrymmet är integrerat i lägenheterna vilket möjliggör flexibel användning. Lägenheterna i markplan har dessutom ett extra kallförråd på entrésidan.Varje lägenhet har en stor inglasad balkong. Lägenheterna i markplan har dessutom en egen uteplats med utgång från balkongen.Entréerna till trapphusen är försedda med porttelefon samt ett beröringsfritt passersystem. Detta system finns även till soprum, cykelförråd och tvättstuga. I trapphusens markplan finns postfack till lägenheterna på plan två och tre.Husen är utrustade med kabel-TV. Det finns även möjlighet att ansluta sig till bredbandsnätet.

Individuell vattenmätning

Vatten ingår inte i hyran. Istället debiteras detta separat, då det sitter en enskild mätare i varje lägenhet. Tanken med detta är att hushållet ska kunna påverka sina kostnader för vattenförbrukning vilket är bra både för hushållets ekonomi och för miljön.

Förnyelsen av byggnaderna

Husen liksom utemiljön fick ett helt nytt utseende samtidigt som deras funktion avsevärt förbättras. Ytterväggarna tilläggsisolerades och fick en ny fasad av tegel och fibercementskivor. Taken fick ett traditionellt sadeltak med betongpannor och zinkplåt. Gemensamma ytor och balkonger glasades in. För att underlätta för äldre och rörelsehindrade installerades hiss. Man passaade också på att bredda loftgångarna. Loftgångarna utformades så att alla lägenheter fick ett utrymme att disponera efter eget behag. En plats att mötas på.

Miljö

Ombyggnaden genomfördes med ambitionen att med befintliga förutsättningar använda så sunda och naturliga byggnadsmaterial som möjligt. Uppvärmningen konverteradess från direktverkande el till mer miljövänlig fjärrvärme.

Tidsplan 

Färdigställda februari 2016

Österäng

Österäng är beläget ca två kilometer nordost om Kristianstads centrum. Området har mycket bra buss-, cykel- och gångförbindelser med centrum. I området finns god tillgång på service med bland annat skolor, förskolor, butiker, kyrka och distriktssköterskemottagning. Som stora delar av Kristianstad ligger även Österäng på Nosabysjöns botten, sjön som torrlades runt 1860-talet. Största delen av stadens expansion efter detta har skett på denna yta. I början av 1970-talet uppfördes Österäng.

Hitta hit

Karta (google maps)