Kb Mosaik - en framgångssaga

Kb Mosaik har blivit en riktig framgångssaga. När tidningen, som stöttas av ABK och har sin redaktion på Gamlegårdens Centrum, startade för ett år sedan var upplagan på 4 000 exemplar. I dag är den 18 000.

- Ja, och vårt spridningsområde växer hela tiden, berättar Inga-Lill Bengtsson, redaktör på Kb Mosaik.

Kb Mosaik är en alldeles speciell tidning. Den innehåller nämligen nyheter och artiklar på tre språk; svenska, engelska och arabiska. Artiklar på somaliska förekommer också. I redaktionen finns tre erfarna journalister. Förutom Inga-Lill Bengtsson som jobbat många år på Kristianstadsbladet är det Qaali Ali Shire, som hade eget samhällsprogram på en stor TV-kanal i Somalia och Mohamad Kanina som kommer från Syrien och arbetat med framförallt utrikespolitisk journalistik i arabvärlden, och skrivit flera böcker i ämnet.

Kb Mosaik är i grunden ett integrationsprojekt. Inga-Lill Bengtsson ser gärna att tidningen fungerar som en brobyggare över gränser i samhället.

- Tanken är att fler ska göras delaktiga och då är nyheter på olika språk en bra väg att nå ut.

- Vi har ett stort flerspråkigt kontaktnät och tidningen har fått ett fint gensvar från läsarna.

Kb Mosaik är en fristående del av Kristianstadsbladets redaktion och man producerar en hel del egna nyheter, som också kan hittas i den dagliga nyhetstidningen.

- Ja, vi har gjort nyhetsartiklar som uppmärksammats till exempel av The Boston Globe, säger Inga-Lill Bengtsson.

Mohammad Al Balout fyller i:
- Dessutom följdes vårt arbete en hel dag av TV-kanalen Orient-TV i Dubai som var på plats med team här.

Från början delades Kb Mosaik ut månatligen till hushållen på Gamlegården, Österäng och Charlottesborg. I dag delas den också ut i Östra Göinge kommun och på Ljungdala i Hässleholm. Fler kommuner har uttryckt sitt intresse av att ta del av Näsbyredaktionens arbete.

Qaali Ali Shire hade ett samhällsprogram med många tittare på somalisk TV. Nu är hon journalist på Kb Mosaik.
 
Mohamad Kanina är syrisk journalist med specialitet på utrikespolitik i arabvärlden. Han började jobba på Kb Mosaik i slutet av april.

Kb Mosaik är ett treårigt projekt i samarbete mellan ABK, Kristianstadsbladet, Sparbanksstiftelsen 1826, Arbetsförmedlingen och Östra Göinge kommun.

Du kan också följa Kb mosaik på bloggen, som uppdateras vardagar: mosaik.kristianstadsbladet.se