Hundratals barn blev brandsuperhjältar

Hundratals barn på Gamlegården har under sommaren utbildats till brandsuperhjältar!

I ett projekt som ABK bedriver tillsammans med Länsförsäkringar och Räddningstjänsten i Kristianstad har totalt flera hundra barn fått en första insikt i hur man förebygger lägenhetsbränder och vad man gör om olyckan ändå är framme.
Det handlar om att se till att brandvarnaren fungerar, om vaksamhet i köket och att kunna släcka en mindre spisbrand, ta sig ut och att larma räddningstjänsten genom att ringa 112.
– De flesta bränder uppstår i köket och då är det bra att veta att man inte ska försöka släcka en spisbrand med vatten, utan istället kväva den med ett lock över grytan eller en brandfilt, säger ABK:s kommunikatör Helena Lundahl.
Sammanlagt har sju gårdsträffar arrangerats där barnen fått lyssna till personal från räddningstjänsten, kollat in brandbilar, gått tipspromenad och tillverkat ”loppor” som gett svar på barnens frågor kring brand och brandbekämpning.
– Intresset har varit stort från barnens sida och vi har haft en bra dialog med dem, säger Helena Lundahl.
Tre unga informatörer, Ayaan Ahmed, Ahmed Abou Zur och Ajha Abou Zur har deltagit och informerat om riskerna kring lägenhetsbränder och hur man klarar av en brandsituation på bästa sätt.
Startskottet gick under Österängsfestivalen i maj och avslutningen med gårdsträffarna på Gamlegården hölls under Kulturdagen. Under hösten kommer informatörerna fortsätta sitt arbete med att träffa alla de olika föreningar som finns på Gamlegården. Efter nyår kommer verksamheten att utvärderas.
– Vår förhoppning är att alla dessa hundratals brandsuperhjältar vi träffat ska sprida kunskapen vidare och öka kunskapen om brandförebyggande bland våra hyresgäster, säger Helena Lundahl.

Viktigast att komma ihåg är:

- Se till att brandvarnarna fungerar, annars    felanmäl till ABK

- Lämna aldrig köket om du har matlagning på gång

- Försök inte släcka en spisbrand med vatten – utan kväv den med ett lock eller brandfilt

- Lär dig larmnumret 112