Bamse flyttar till Kristianstad

I sommar flyttar världens starkaste (och snällaste) björn till Kristianstad och kanske träffar du på honom också i ditt bostadsområde!

Det är Regionmuseet som den 1 april öppnade en utställning som heter Bamse och Dundermysteriet, som ABK är samarbetspartner till.

Marie Schönbeck på Regionmuseet berättar:

- Det är en utställning som handlar om hållbarhet och hur vi ska lära oss att umgås med vår natur och vår miljö på allra bästa sätt. Till exempel genom att bli jätteduktiga på sopsortering.

Bamse och hans vänner Lille Skutt, Skalman, Vargen och alla de andra, hamnar i bryderi. Farmors källa till dunderhonungen, den sällsynta blomman Dunderklockan som gör Bamse stark, håller på att sina. Lille Skutt får inte morötter i trädgårdslandet längre. Tillsammans tar de reda på vad det är som har hänt med miljön. Utan att avslöja för mycket kan Månadsbladet ge en liten hint om att Krösus sork har byggt en fabrik på Klippön, och spåren leder dit …

- Utställningen har gjorts tillsammans med barn i åldern sju till tio år, men kan naturligtvis ses av alla. Det blir film, workshops och mycket mera under tiden som den pågår på museet, berättar Marie Schönbeck.

- Tanken är att man ska lära sig hur man lever för att minska påverkan på natur och människa.

Utställningen visas fram till 20 augusti. En rad arrangemang avlöser varandra. Under påskveckan blir det filmvisning och under kulturnatten i city kommer Arnold Äventyraren och läser Bamsesagor för barnen.

Även renhållningsbolaget KRAB hjälper till med utställningen.

För ABK:s hyresgäster blir Bamse extra synlig på flera ställen under den här tiden. Han är med på bland annat Österängsfestivalen i maj och på Kulturdagen i augusti i Gamlegårds parken.  Då får man ett smakprov på den stora utställningen.

Om du undrar hur det går för Bamse och hans vänner, så besök Regionmuseet. Med hjälp av alla Kristianstads smarta barn så kan nog mysteriet lösas.

 

 

Marie Schönbeck provar sopmaskinen.