Brandövning i Gallerian...

Brandövning
Brandövning
Tack och lov är alltihop bara en övning. Den första i sitt slag där ABK tillsammans med Länsförsäkringar och Räddningstjänsten övar utrymning.

I Gallerian Generalen händer det saker en torsdag eftermiddag i oktober.

Agneta Byrhult på restaurangen Zeke’s springer över till Ulrica Darin på Klipp & Kryll.

-        Det brinner hos mig. Ni får ta er ut snabbt!

Sedan slår hon 112 på telefonen och larmar räddningstjänsten som är på plats efter bara några minuter. Rök väller ut ur dörrarna på Zeke’s när de första brandmännen i full utrustning drar den första slangen genom glasdörrarna på gallerian.

Tack och lov är alltihop bara en övning. Den första i sitt slag där ABK tillsammans med Länsförsäkringar och Räddningstjänsten övar utrymning.

-        Rent generellt tycker jag nog att beredskapen är god här, säger brandingenjören Andreas Bengtsson i en tidig summering av övningen.

-        Gallerian är ganska enkel att utrymma även om här kan finnas mycket folk, tillägger han.

Även ABK:s säkerhetsansvarige Anders Wihlborg är nöjd med övningens resultat. Han tycker att det är bra att man får möjlighet att öva tillsammans med både hyresgästerna och försäkringsbolaget.

-        Det är intressant att se hur folk beter sig i en sådan här situation. Sedan måste man förstå att det är annorlunda om det blir skarpt läge, då skulle allting gå mycket snabbare, tror Anders Wihlborg.

-        Vi har haft en utbildning för lokalhyresgästerna här i gallerian tidigare och detta är en uppföljning, tillägger han.

Andreas Bengtsson, finns det någon slutsats att dra redan direkt efter övningen?

-        Jag funderar på om man skulle komplettera sprinklersystemet med ett automatiskt brandlarm. Det får vi utvärdera.

Agneta Byrhult som fick spela huvudrollen i dramat den här eftermiddagen säger att hon aldrig under de år som hon arbetat i Gallerian haft några incidenter. Det farligaste hon har ur brandsynpunkt i köket är fritösen, men köket är utrustat med ett brandsläckningssystem med en sorts skumsprinkler som sitter i direkt anslutning till spisen och snabbt släcker eventuella brandhärdar.

Vill du höra Radio P4 Kristianstads inslag, kan du göra det här. 

 Besökare till gallerian fick vänta utanför under tiden brandövningen pågick.