Snart kan du söka Diktaren

Om en knapp månad öppnar ABK möjligheten att söka bostad på ett av Kristianstads populära bostadsområden ? Österäng. Den 19 februari släpps 48 nybyggda hyresbostäder i kvarteret Diktaren.

Det handlar om tre huskroppar på området mellan Albert Hennings väg och Frans G Bengtssons väg. De nya bostäderna får adress Gustaf Hellströms väg 7, 9 och 11.

ABK:s projektledare Niklas Lööf är mycket nöjd med de nya husen, som inte varit helt enkla att planera.

Förutom att infartsfrågan skulle lösas smidigt har det krävts omfattande pålning för bygget. Hela Österängsområdet vilar på den gamla Nosabysjön som torrlades i mitten av 1800-talet.
– Därför har vi pålat med kraftiga pålar, och ibland har det varit extra besvärligt då pålarna stött på stora stenblock under ytan, berättar han.

En utmaning av det mer annorlunda slaget var att det krävdes att man flyttade en populär pulkabacke. Niklas Lööf tror att den nya pulkabacken till och med är något högre än den gamla och har dessutom fler nedfarter.

Här finns kakel, klinker och parkettgolv och alla bostäder är utrustade med tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Alla bostäder har inglasad balkong och på bottenvåningen får hyresgästerna dessutom tillgång till egen uteplats.

Utemiljön har designats av ABK:s Carolina Aouseus med bland annat gemensam grillplats och flera fikabord. På gröna Österäng finns skola, fritids, kyrka, bibliotek, livsmedelsbutik och spontanidrottsplats nära tillhands.

Totalt är det 24 tvåor på vardera 60 kvadratmeter och 24 treor på 72 kvadratmeter som den intresserade kan teckna sig för från och med den 19 februari.

Från och med den 19 februari kan du söka bostäderna i Diktaren.

Läs mer här.

Vem var denne  Gustaf Hellström?

Gustaf Hellström (1882–1953) var en journalist och författare, som föddes i Kristianstad. Han arbetade som utrikeskorrespondent för Dagens Nyheter i London, Paris och New York och har skrivit en rad böcker. Hans mest kända bok "Snörm­akare Lekholm får ­en ­idé" handlar om en klassresa och har Kristianstad som sin miljö. Gustaf Hellström satt på stol 18 i Svenska Akademien och det finns ett litterärt sällskap, till hans ära, i Kristianstad. Se vidare: www.gustafhellstrom.se