Lotta trivs i nya lyan i gamla Österängsbadet

Lotta är en av fyra hyresgäster som flyttat in de nya bostäder som ABK projekterade i det som var Österängsbadet.

Lotta Wikner har ett stort ljust öppet kök och vardagsrum, badrum med tvättmaskin och torktumlare, i bostaden som hon flyttade till i november.

– Jag trivs jättebra. Och har eget sovrum, säger hon stolt. Det är Kristianstads kommun som hyr bostäderna till personer med olika former av funktionsnedsättning. Förutom de fyra bostäderna, alla med egen ingång och en liten uteplats, finns det en större samlingslokal där de äter, pysslar och umgås tillsammans. I den större bostaden finns personalen. – Ja, tänk att vi sitter precis över den gamla simhallen. Där har jag badat många gånger, berättar en av stödassistenterna, Louise Svantesson. Tidigare hyrde de in sig på Fredrik Bööks väg 10, men alla berättar hur mycket trivseln ökat sedan de kunde flytta in i de nya bostäderna.

De fyra bostäderna är tvårummare, alla med öppna planlösningar där sovrummet avskiljs med en skjutvägg. De har fullt utrustade kök och stora förvaringsutrymmen. De är alla mellan 56–58 kvadratmeter stora medan basen, gemensamhetslokalen, är betydligt större, cirka 136 kvadratmeter. Här finns förutom personalrum, kontorsutrymmen och stort kök också flera sittgrupper för de boende att umgås vid. Bygget att förvandla simhallen till bostäder var en utmaning för ABK:s ingenjörer. Det blev lyckat. – Vi har tjejgrupp också, säger Lotta stolt och berättar att bästisen heter Marie.