Nattfotboll på Fröknegården

Nattfotboll? Det låter som en galen idé, men samlar varje fredag kring 60-talet ungdomar i Fröknegårdshallen på Näsby.

– Det här är ett projekt som praktiserats på andra håll i landet med goda resultat. Och det är himla kul, säger projektledaren Staffan Berlin på Skåneidrotten. Det är Skåneidrotten tillsammans med ABK och Kristianstads kommun som gjort det hela möjligt. Tanken är att sysselsättningen under fredagskvällarna ska ge ungdomarna en möjlighet att umgås, och lära känna varandra, under ordnade former och att det i sin förlängning kan bidra till ett tryggare samhälle. Dessutom är sport och idrott fysiskt fostrande, med tydliga regler. Resultatet har blivit över förväntan.
– De första gångerna kom det kanske ett tjugotal killar som ville spela. Nu är vi kring 60 varje
gång, berättar Staffan Berlin.
Det är öppet för alla mellan 13 och 25 år. Man behöver inte en massa utrustning utan kan komma som man vill. Någon spelar i jeans, en annan är barfota, men de flesta har inneskor, t-shirt och gympabyxor.
– Det viktiga är att vi träffas och har roligt, säger Staffan Berlin. Fotbollsklubbarna i området ska bjudas in och förhoppningen är också att nya talanger kan upptäckas och plockas upp i de etablerade föreningarna. Fredagskvällar spelar killarna, lördagskvällar är det tjejerna som får utrymme i Fröknegårdshallen.
– Tyvärr har intresset där ännu inte varit så stort, men vi hoppas att fler tjejer ska hitta hit, säger Staffan Berlin, som tillägger att projektet med nattfotboll ska hålla på hela vintern.