Skötselråd och städtips

Som hyresgäst är det viktigt att du sköter om din bostad på rätt sätt. Här kan du hämta hem skötselråd och städtips om hur du bäst håller din bostad i bra skick.

Checklista för städning vid avflyttning

För den som flyttar från en lägenhet har vi detaljerade instruktioner och checklista på vad som ska städas innan avflyttning.

 

Skötselråd

Golv

Lackerade trägolv

Linoleumgolv

Plastgolv

Våtrum plastgolv/plastvägg

Glaserad keramik

Granitkeramik

Vitvaror

Spis

Kyl och frys

Badrum

Toalett

Rengöringstips

Badrum

Rengöra badkar och toalett

För ingrodd smuts och kalkavlagringar - strö salt över en delad citron och gnid mot smutsen. Ju färskare citron du använder desto bättre. Ett annat alternativ är att borsta på avlagringarna med tandborste med tandkräm. Polerar du sedan med bilpolish får du en lättstädad och blank yta.

Toalettborste

På toalettborsten samlas massor av bakterier. Rengör borsten regelbundet med såpa och spola den ren när du spolar i toaletten.

Rengöra duschdraperiet

Blanda vatten och såpa i en sprayflaska och spraya på draperiet när du har duschat så undviker du fula beläggningar!

Propp eller dålig lukt i avloppen

Behöver du rensa rören i badrummet? Strö ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll långsamt på en halv deciliter ättika, och låt verka i 20 minuter. Spola sedan med rikligt med hett vatten.

Alternativt strö bikarbonat (finns i bakhyllan i din livsmedelsbutik) i avloppsbrunnen och fyll på med varmt vatten. Låt bubbla klart och skölj med mer varmt vatten.

Fastnar mycket hår i avloppet? Köp en billig sil som passar avloppet, exempelvis på smartasaker.se (”hårfällan”) eller smarthem.se (”skräpsil”).

Imma på spegeln

- Gnid in badrumsspegeln med raklödder och torka torrt, så blir det inte lika mycket imma på den när man duschar.