Skägg rakas med kniv hos Xclusive Barbers

Innehavaren Robert Grzeszczak flankeras av barberarna Linn Cederberg och Ali Al-Sabei.
Innehavaren Robert Grzeszczak flankeras av barberarna Linn Cederberg och Ali Al-Sabei.
Det har väl inte undgått någon att skägg har blivit ett manligt mode de senaste åren. Då pratar vi inte 70-talets vildvuxna proggskägg, utan närmast formgivna, väl underhållna och utformade skägg.

Sedan knappt ett år tillbaka har också Kristianstad fått en Barber shop, en rakstuga, där skäggiga män kan få hjälp att hålla efter spretande strån.
– Vi klipper naturligtvis också hår och är inte främmande för att klippa tjejer som kommer hit, säger Robert Grzeszczak, som driver Xclusive Barbers i ABK:s lokaler vid Galleria Generalen, på Västra Storgatan, tillsammans med sin syster Caroline.
Det är också så, poängterar han, att många unga tjejer med korta frisyrer idag gärna vill ha lite tuffare, kanske manligare stuk på håret. Ändå är det skäggen som skiljer Xclusive Barbers från många andra frisörer. Linn och Ali Al-Sabei som jobbar i barber-shoppen är utbildade frisörer och har genomgått kurser i rakning med kniv.
– Det är underbart skönt att rakas med kniv, säger kunden Fredrik, innan hans ansikte efter behandlingen, försvinner i en varm fuktig handduk. Linn berättar hur hon fick träna sig raka med kniv på en ballong, medan Ali tränade på sina egna ben.
Förutom rakstugan, eller om man så vill, frisörsalongen, så säger Robert Grzeszczak att man erbjuder ett livsstilskoncept. De säljer också hudprodukter, som after shave, och en del annat som han tycker förknippas med moderna män i work wear-stil. Björn Wikström från Ystad tittar in då Månadsbladet besöker Xclusive. Han är medlem i Bearded Villains, en sammanslutning för män med skägg. Det blir mycket prat kring skägg och manligt mode. Barberaren Alis skägg är bara någon vecka gammalt. Han rakade nyss alldeles rent, men låter det växa ut igen. Bosse, som pysslas om av Ali, kan inte minnas hur länge han haft skägg.
– Det är nog hela livet, säger han och skrattar, när Ali med van hand putsar, rakar och snyggar till honom.