ABK-are är kulturkompisar

Sedan i våras har en grupp på fem personeri Kristianstad träffats några gånger för att tillsammans gå på olika kulturarrangemang. De kände inte varandra tidigare. Nu är de kulturkompisar.

– Det här är inte bara trevligt, utan jag lär mig mycket mer svenska och hur det fungerar i det svenska samhället. För mig betyder det jättemycket, säger Ibrahim Awad.

Ibrahim har etablerat sig väl i samhället sedan han kom från Palestina. Han bor hos ABK på
Österäng och arbetar som undersköterska.

– Jag är allmänt intresserad av kultur och tyckte det här var ett alldeles utmärkt sätt att hitta nya vänner att gå på konsert eller andra arrangemang med, säger Emma Sandén, som också bor hos ABK.

Emma fungerar som administratör för gruppen. Det är studieförbundet Bilda som håller i kulturkompisprojektet. Varje grupp som bildas har möjlighet att gå gratis på arrangemang hos olika arrangörer. Ett krav är att det är en blandad grupp med svenskar och invandrare.

Lovisa Gentz är integrationssamordnare på Kristianstads kommun, men har blivit kulturkompis utanför jobbet. Hon tycker att det är bra att se hur integrationen fungerar ute i samhället.

– Dessutom är det ett fint sätt att träffa nya vänner. Det är lätt att bli bekväm, säger hon. Den senaste träffen gruppen hade var då de besökte en konsert med folkrocksångaren Michael McDermott från Chicago. Nu lusläser de höstens kulturprogram för att se vad de hittar.

En syrisk artist Maya Youssef kommer upp som ett förslag, operan Carmen, eller kanske Jonas Gardell. Idéerna är lika många som arrangemangen i höst i Kristianstad.