Tips inför flytten

Dags att flytta? Vid uppsägning och kontraktsskrivning får du foldrar från oss med det viktigaste som måste fixas innan utflyttning och inflyttning. Läser du dem noga, så är du väl förberedd inför flytten. Men förutom det allra viktigaste vill vi ge dig lite extra tips som kan göra flytten smidigare och enklare!

I god tid innan

Skriv en checklista utifrån din planering av flyttningen, och där du kan pricka av och stryka allteftersom. Se till så att du tar med uppsägning eller flytt av avtal som el, telefon eller försäkringar.

Boka upp flytthjälpen med vännerna så att de har tid. Flytta det som går i god tid, eller placera i förråd. Glöm inte nuvarande förråd, mycket kan nog flyttas tidigt därifrån.

Boka släp eller lastbil i god tid. Tänk på att vissa dagar är mer uppbokade, som vid månadsskiften.

Fixa flyttlådor. Stora flyttkartonger kan vara bra till lättare saker, som kläder, kuddar eller sängkläder. Många föredrar banankartonger för de lite tyngre sakerna, som exempelvis böcker, då de inte går att fylla så mycket att det blir svårt att bära. Banankartonger går att få för några kronor på de stora livsmedelsbutikerna.

Strax innan flytten

Flyttfest. Varför inte fixa lite fest för dina flyttkamrater någon dag innan, så att de känner sig extra motiverade att slita hund på flyttdagen? Passa på att använda mat ur frysen så slipper du flytta det.

Förbered städning. Glöm inte att lämna kvar städredskap och verktyg i bostaden som du flyttar från, så att du kan lämna bostaden i gott skick.

Själva flyttdagen

Samla flyttkamraterna till en genomgång innan ni sätter igång. Nämn då att du har bokat plats på ett matställe för gemensam lunch. Eller fixa hämtmat, men det kan bli rörigare i flyttläget. Se åtminstone till att ha rejält med vatten eller annan dricka till flyttlaget – du vill ju inte att de ska tappa koncentrationen och råka tappa din antika byrå eller lådan med köksporslinet.

Packa smart i släpet eller flyttbilen så att du slipper köra onödigt många lass - tänk Tetris. Sopa av golvet eller lägg ut en presenning för att skydda lasten och tänk på att packa så att inte möbler repas eller står och slår mot varandra under färden. Ta det sist som du behöver först i bostaden så att du lätt kommer åt det.