Efter 45 år hos ABK går Börje i pension

Han minns arbetskamraterna som hette Sven Larsson och Kurt Erlandsson.
– Vi hade en hyvelbänk och en hemmabyggd svarv i källaren. Där höll vi till, berättar han.
Börje var bara 19 år när han 1972 började på ABK. Det blev först bara ett år, men året efter militärtjänstgöringen i Eksjö var han tillbaka hos ABK. När Börje gick i pension i slutet av april var han den som jobbat längst i företaget, nämligen
i 46 år.
 

Snickare hela livet

Det är ingen överdrift att säga att Börje varit snickare i hela sitt liv. Han var skoltrött och lämnade skolvärlden efter nionde klass. Då ville han ut och tjäna pengar. Han hamnade på Torsebro Snickerifabrik som lärling och sedan har det fortsatt av bara farten. Det var bara en slump att han blev snickare, säger han.
Det är däremot ingen slump att han stannat alla dessa år på ABK.
– Nej, jag har trivts så bra, säger han. ABK är på gång att nyanställa två snickare.
– Det krävs för att ersätta Börje, skämtar snickeriets avdelningschef, Jörgen Svensson.
 

Idag stora jobb

Från början handlade arbetet mest om mindre reparationer och anpassningar. I dag är det ofta stora jobb, rena ombyggnader.
Börje har under åren skaffat sig en gedigen kunskap om ABK:s bostadsbestånd. Han tror att han varit i nästan alla 9 000 lägenheter, och han har jobbat 15 år i södra förvaltningsområdet, 15 i norra och 15 i Innerstaden. Bara det är unikt.
I dag är snickeriet fullständigt och modernt utrustat på Näsby Industriområde. Alldeles nyligen har en helt ny bandsåg tagits in och håller på att monteras.
 

Fick fingret avsågat

En bandsåg ska man ha respekt för. Det vet alla snickare, och som så många andra är Börje en av dem som lärde sig den jobbiga vägen.
– Ja, det var stressigt och jag var nog trött. Jag fattade ingenting förrän fingret i stort sett var avsågat. Det blödde rejält, berättar han.
Börje hade tur. Iväg direkt till Centralsjukhuset och där var ofattbart just då en handkirurg
från Lunds lasarett på besök. Han kunde fixa till nerver och senor och sy ihop fingret igen. I dag syns det ingenting av skadan. Men Börje erkänner att han har lite dålig känsel i den.
 

Byggt sitt eget hus

Som den snickare han är så har Börje naturligtvis byggt huset i Norra Åsum själv, där han och hustrun Ingegerd bott sedan 1981. Lite hjälp fick han av svärfar.
Och det är snickarehjälp som Börje själv tänker ägna sig åt nu när han gått i pension. Sönerna har redan aviserat om hjälp med köksombyggnad respektive garageisolering, så det lär inte bara bli kökssoffan hemma i Norra Åsum den kommande tiden.
Lite löpning har han sysslat med under åren, och i början av juni åker han med familjen till Stockholm för att se son och svärdotter springa Stockholm Marathon.
Dessutom har han fått förfrågan om ytterligare ett hedersuppdrag när han nu blir pensionär.
– Ja, jag har ett barnbarn som vill att jag kommer och hämtar i skolan, säger han med ett leende