Ett helt liv i samma lägenhet

Rolf är uppvuxen i Torsebro, i tv-rummet hänger en svartvit bild på kraftstationen i Torsebro där hans far arbetade. När Rolf flyttade hemifrån hamnade han i Norra Åsum.

–Jag bodde bara rakt över gatan, i en bostadsrätt. När vi skulle få barn och det var läge att hitta större boende såg jag att de började bygga här intill. Så jag stegade upp till ABK-kontoret och ställde upp mig.

420 kronor i månaden var grundhyran när Rolf flyttade in 1968.

Rolf fick en lägenhet i det första huset som byggdes på området, en trerummare på 86 kvadrat. Lägenhetens planlösning visar sig vara en anledning till att han kunnat bo kvar så länge.

–Vi har ett stort förråd med fönster inne i lägenheten. Man skulle egentligen kunna säga att lägenheten är en fyra. Idag har vi det som förråd men också som arbetsrum. Hit går jag för att få lite egentid, skrattar Rolf.

Att området är lugnt och att lägenheten är väldigt bra ljudisolerad har också gjort sitt.

–De byggde alla rummen separat ute i Snårarp och lyfte sedan hit och monterade dem. Så det är dubbla väggar. Enda nackdelen är att det är stört omöjligt att sätta upp tavelkrokar, det går åt ett helt paket om man ska få upp en tavla, betongen är så hård. Det blir att ta fram slagborren.

Det är en rymlig lägenhet med stort kök och inglasad balkong.

"Vi är lite bortskämda här"

–Balkongen hade kunnat vara lite större, men köket är stort och vi har två toaletter, så vi är lite bortskämda här, säger Kerstin Jönsson, som bott med Rolf i lägenheten i 35 år.

Ett fåtal saker vittnar om den långa tiden i lägenheten. Parkettgolvet i vardagsrummet är original, endast slipad en gång. Och så taklampan i glas från IKEA som varit med sedan 1968.

Som yrkesaktiv var Rolf bussmontör på SJ buss, sedermera Swebus, i Kristianstad och de sista åren innan pensionen arbetade han som truckutbildare. På frågan hur han har förändrats under dessa femtio år rycker Rolf på axlarna.

-Tja, jag har nog inte förändrats så mycket, jag känner mig lika ung idag. Det är dansen och bowlingen som gör det. 

"När vi bott här i sextio år så ska jag cykla till nästa jubileumsfest"

Även om Kerstin också trivs bra har hon vid några tillfällen lyft tanken på att sälja stugan i Åhus och hitta ett annat boende, men det har varit svårt att få med Rolf på de tankarna.

– Nej, jag ska ha en till jubileumsmiddag hos ABK! Det var en väldigt fin middag vi blev bjudna på igår*. Vi skämtade där att om när vi bott här i sextio år så ska jag cykla till nästa jubileumsfest, avslutar Rolf med ännu ett skratt.

En jubilar med femtio år i samma lägenhet är värt att uppmärksammas - här intervjuas Rolf av Hjalmar Tell på Radio Kristianstad.