Fritt fram för grillning på gårdsfesten i sommar

Fick ni också låta grillen stå och koka korven på gårdsfesten i fjol somras? Det ska ni slippa i år.

- Ja, även om det blir eldningsförbud i sommar så kommer det att vara tillåtet att grilla i egen trädgård, på egen uteplats eller på innergården i ett bostadsområde, säger brandingenjör Johan Sjöberg på Räddningstjänsten i Kristianstad.

- Myndigheterna gick lite för långt ifjol, tillägger han.

Nu har man diskuterat igenom det och kommit fram till att man inte kommer att förbjuda grillning på egen tomt, om det sker på ett ansvarsfullt sätt.

- Man ska naturligtvis alltid se till att grillen är placerad så att inte lågor eller gnistor kan antända något i närheten, man bör ha släckningsmöjligheter i  närheten och inte lämna grillen utan tillsyn, säger Johan Sjöberg.

Han tillägger att han inte är särskilt förtjust i engångsgrillar vilka inte så sällan kastas i soporna innan de har släckts ordentligt och kan orsaka bränder i papperskorgar och soptunnor.

Johan Sjöberg tycker också att man ska undvika tändvätska, som kan vara farligt om man är oaktsam.

- Det är inte heller bra för miljön och sätter dålig smak på korven, säger han.

Det finns många andra fiffiga sätt att tända en grill, som med elgafflar eller tändrör.

Har man gasolgrill ska man se till att alla slangar och kopplingar är täta, för annars kan det orsaka brand. Kolgrill handlar det ju naturligtvis om att se till att den är släckt ordentligt.

Grilla lugnt i sommar. Men observera att det här bara gäller för trädgårdar och innergårdar. Ute i naturen måste eldningsförbud respekteras.