Nu byggs 37 nya bostäder på attraktiva Sommarlust

Det nya åttavåningshuset i kvarteret Hästen börjar ta form.
Det nya åttavåningshuset i kvarteret Hästen börjar ta form.
Just nu bygger ABK på flera platser i kommunen. Bland de projekt som nyligen kommit igång är ett höghus i kvarteret Hästen på Sommarlust med inflyttning våren 2019.

ABK:s nya åttavåningshus är i många avseenden identiskt med de två nya husen på Finlandsgatan 5 och 7. Där som här finns det ett stort fokus på hållbarhet och  huset kommer bli miljöcertifierat  bland annat tack vare solcellspaneler på taket och individuell vattenmätning.

Nu kan allmänheten för första gången se huset resa sig jämte de befintliga höghusen i kvarteret. ABK:s byggprojektledare heter Pär-Ola Mårtensson – han har stenkoll på var vi befinner oss.
– Vi har nu passerat det första stadiet där allt ska granskas och är igång och bygger. Nyligen blev gjutningen färdig och nu har arbetet övergått till en repetitiv arbetsprocess där väggar varvas med bjälklag fram till dess att det nya huset når sina åtta våningar, säger Pär-Ola.

Huset tillför 37 nya bostäder på området som av många uppskattas för sitt lugn och för sitt attraktiva läge. Från de övre våningarna får hyresgäster en vidsträckt utsikt över Kristianstad med omnejd. Det blir 7 enrumsbostäder, 16 tvåor och 14 trerummare med 35-64 kvadratmeter välplanerad boyta. Bostäderna utrustas med inglasade balkonger och ljudisoleras väl. Alla bostäder får dessutom den standard med kakel, klinkers och trägolv som ABK har i alla nya bostäder.

Klicka här för att läsa mer om ABK:s nya åttavåningshus i kvarteret Hästen.

BOSTÄDERNA
1 ROK  CA 35 m²         7 st
2 ROK  CA 52-54 m²   16 st
3 ROK  CA 60-64 m²   14 st

 

Huset i kvarteret Hästen får Svanenmärket

Huset blir miljöcertifierat och kommer ha en energianvändning långt under byggnormen, bland annat genom solcellspaneler på taket.

Svanenmärkta byggnader är värderade med livscykelperspektiv och
har:

  • låg energianvändning
  • uppfyller höga miljö- och hälsokrav på byggprodukter, material och kemiska
    produkter
  • säkrar en god innemiljö och låga emissioner
  • har en kvalitetssäkrad byggprocess.

Dessutom ställer Svanen krav på kvalitetsstyrning i byggprocessen och på överlämnandet av byggnaden till de boende och förvaltning/drift.
 
Källa: Nordisk Miljömärkning