Grannarna firade fyrtio år på Karlfeldt

ABK:s vd Henrik Strand uttryckte respekt för att så många bodde kvar i sina bostäder efter fyrtio år. Trivseln är viktig för ABK.

 

När hyresgästerna flyttade in i de 43 nybyggda markbostäderna i kvarteret Karlfeldt, längs Jöran Thomaeus väg, på Österäng för fyrtio år sedan var det 55 barn som lekte i området.

- I dag är bara tio barn, berättar Inger Johansson, som var en i festkommittén och välkomsttalade då hyresgästerna i området höll 40-årsfest i början av september.

 Området är väldigt populärt och åtta av de ursprungliga hyresgästerna bor, efter fyrtio år, fortfarande kvar. Medelåldern har höjts. Trivseln är näst intill omätbar.

 - Det är stor respekt, sade ABK:s vd Henrik Strand, som kom till festen tillsammans med Mattias Svensson, som arbetar i området. Henrik Strand gav också hyresgästerna några bilder från hur det såg ut när det var helt nytt, 1978.

 På en av dem syns några boende i färd med att iordningställa uteplatsen. De var snabbt identifierade som Gunnel och Palle. Inte minst av Ann-Margret Holmgren.

 - Det är ju min bostad. Jag flyttade in där efter dem, i september 2011, berättar hon.

 Tolv år stod hon i kö för att få bo i just det område som hon eftertraktade mest.

 - Jag visste ju att det var hit jag ville flytta, säger hon.

Det är ju min bostad, säger Ann-Margret Holmgren, som känner igen Gunnel och Palle och sönerna Henrik och Jonas som hon flyttade in efter.

 

 Men från starten, 1978, var ABK:s bygge inte oomtvistat. Grannarna i villakvarteren överklagade bygglovet och ville inte ha fler bostäder inpå knutarna. Marie-Louise Swärdh minns det. Hon bodde i villa tillsammans med sina föräldrar.

 - I dag bor jag här. Det blev så bra. Till och med mina föräldrar flyttade hit, skrattar hon.

 

Marie-Louise Swärdh mindes protesterna emot ABK:s bygge 1978.

 

 Det gick åt 90 kotletter och 70 kycklingfiléer på jubileumsfesten. Välkomstdrink och ett glas vin eller en öl gjorde att samtalsämnena och natten aldrig höll på att ta slut, trots att regndropparna stundtals föll på det blåvita festtältet och fräste i grillkolet på Jöran Thomaeus väg.  De var ju där, nästan alla, grannarna och vännerna.

 

Cassandra och Per Erlandsson är grannar och hade mycket att prata om vid grillen.

 

Framåt kvällen blev det allsång och Inger Johansson i festkommittén plockade fram sånghäftet.

 

 

 

Vem var denne
Jöran Thomaeus?

Jöran Thomaeus (1786-1845) var kyrkoherde i Kristianstad. Han är mest känd för sina böcker Christna kyrkans historia uti Sverige (1817) och Skandinaviens Kyrko-häfvder (1835). Han föddes i Skepparp vid Haväng och avled i Harplinge i Halland, då han träffades av blixten.