Kvarteret Stenskeppet växer fram i Hammar

Totalt blir det fem fyravåningshus med ABK:s kända blåvita logga. – Vi är glada över att vi har fått det här förtroendet och vill självklart vara med och utforma det framtida Kristianstad, säger ABK:s vd, Henrik Strand.

Kvarteret Stenskeppet – med närhet till det mesta

Kvarteret Stenskeppet ligger mittemot det befintliga villaområdet. Här har du inte bara nära till handelscentret C4-shopping med över 90 butiker utan även cykelavstånd till centrala Kristianstad och härliga strövområdet Ekenabben vid Hammarsjön. Vill du hellre åka kollektivt går bussen alldeles utanför som tar dig exempelvis till Kristianstad C, Åhus eller Bromölla. ABK-lägenheterna blir öppna och ljusa i storlek från enrummare på cirka 29 kvadratmeter till fyror på cirka 79 kvadratmeter.

Lägenheterna får inglasad balkong med bästa möjliga solläge som gör att du kan njuta av solen långt in på hösten och lägenheterna i markplan får egen uteplats. Alla får samma höga standard med noggrant utvalda materialval som övriga nybyggen inom ABK. På innergården kommer det att byggas lekplats, sittgrupper med grillplats, förråd med sedumtak och gemensamt miljöhus. Dessutom ger solceller på husens tak dig som hyresgäst ett mer förmånligt pris på el (se separat artikel). Beräknad uthyrning är i slutet av 2019 och inflyttning etapp 1 i maj 2020 och etapp 2 i september 2020.

Läs mer om Stenskeppet här: stenskeppet.abk.se

Stenskeppsvägen

Vägen ligger nästan precis över eller strax norr om det fundament till en 40 m lång skeppssättning som kom fram under de arkeologiska undersökningarna inför Hammarshusplanen. Till en början var skeppssättningen svår att datera men vid jämförelser med andra skeppsättningar och fynd kunde lämningen dateras till 600–900 e.Kr. Det var skeppssättningens storlek samt förekomsten av fristående resta stenar i direkt anslutning som daterade stenskeppet. Det är något senare i tid än hantverkslämningarna men ändå inom samma tidsrymd som omfattas av Vendeltid och Vikingatid.