Studentbostad

ABK erbjuder fler än 300 studentbostäder på campus och inne i centrala Kristianstad.
ABK erbjuder fler än 300 studentbostäder på campus och inne i centrala Kristianstad.
Är du intresserad av att hyra en studentbostad? Här får du information om allt som gäller studenter och studentboende!

På flera högskoleorter är det nästan omöjligt att fixa någonstans att bo. Dock inte i Kristianstad. Hos oss kan du välja mellan korridorboende, studentrum eller lägenheter. Allt håller hög standard och eftersom ABK är allmännyttigt blir hyran vettig. Bostäderna har två hyresfria månader (juni och juli). I hyran ingår för det mesta både el och kabel-TV. I en hel del bostäder ingår även bredband.

Våra studentbostäder är omöblerade och med bara något undantag avsedda för en person.

Vill du också bo där du pluggar? Börja med att granska de lediga studentbostäderna  eller besök vår BoButik på Norra Kaserngatan 4 i Kristianstad. Välkommen in!

Ställ dig i bostadskön

För att få en studentbostad måste du börja med att ställa dig i kö. Det gör du genom att registrera dig på Mina sidor. Ju tidigare du ställer dig i vår bostadskö desto bättre, eftersom kötiden är avgörande för vem som får bostad. Hur långt innan du ställer dig i kö är upp till dig själv, men tänk på att du måste uppdatera din registrering i kön minst en gång per kalenderår för att få stå kvar.

När det börjar närma sig att du ska börja studera granskar du utbudet av studentbostäder och när du funnit något du vill ha så söker du det här på hemsidan. Du kan självklart även söka vanliga bostäder, men det är endast på studentbostäder som studenter har företräde.

På senvåren och tidig sommar publiceras inte så många lediga studentbostäder. De flesta publiceras först i slutet av juni eller början av juli, så tro inte att det inte finns rum lediga inför höstterminen.

Det enda som saknas är avstånd

De flesta av våra studenbostäder ligger på högskoleområdet med livsmedelsbutiker, bank och apotek på bara några minuters avstånd. Precis vid campus ligger också det stora naturområdet Vattenriket med strövområden och motionsspår.

Från Högskolan tar det inte mer än 15-20 minuter att gå in till centrum, och känner du inte för att gå (eller cykla) tar du enkelt buss 4 eller buss 1 (tidtabell hittar du här) så är du i centrum på ett par minuter.

För att få en överblick över hur nära allt egentligen ligger, och var våra studentbostäder finns i stan har vi tagit fram en översiktskarta:

Översiktskarta studentbostäder

Bredband ingår i bostäder vid campus

I studentbostäderna på Fältvägen, Elmetorpsvägen och Olastorpsvägen ingår bredbandsuppkoppling till internet i hyran. Internetförbindelsen är alltid aktiverad vilket innebär att du endast behöver ansluta din dator till bredbandsuttaget så ska Internetanslutningen fungera direkt.

Har du problem med ditt bredband ska du efter att ha kontrollerat din egen utrustning alltid kontakta Bredband i Kristianstad (BiK) på 044 - 12 95 13 (vardagar 8.00-12.00, 13.00-17.00). Felanmälan kan göras dygnet runt på det angivna telefonnumret men eventuella fel kanske inte kan åtgärdas förrän dagen efter.

Läs mer på bikab.com

Husdjur i studentbostäder

Det finns speciella regler om husdjur i de flesta studentbostäder. Husdjur är till exempel inte alls tillåtna i korridorsboende. I övriga studentboenden får husdjur inte vistas i gemensamma utrymmen.

Vem får bo i våra studentbostäder?

Det är bara den som är antagen till en CSN-berättigad utbildning som kan skriva kontrakt med ABK på en studentbostad, vilket ska styrkas av ett aktuellt antagningsbesked. Det gäller till exempel studerande på universitet, högskola, folkhögskola, Komvux och YH.

Du måste läsa minst 15 högskolepoäng per termin för att vara berättigad till att bo i våra studentbostäder. Vi gör kontinuerliga boendekontroller för att kontrollera att alla hyresgäster uppfyller kravet.

Vissa studentrum kan också sökas av studerande på gymnasieskola.

Bostadsgaranti

För studenter vid Högskolan Kristianstad ger Kristianstads kommun bostadsgaranti.

Har du frågor om denna så kontakta Studentkåren.

Tel: 044 - 20 75 80

Mer information om bostadsgarantin hittar du på studentkårens hemsida.