Nu kan du söka de nya lägenheterna på Almvägen 16E

Det gamla andelstvätteriet på Almvägen förvandlas till nya bostäder. Projektledare är Martin Lahger.
Det gamla andelstvätteriet på Almvägen förvandlas till nya bostäder. Projektledare är Martin Lahger.
I månadsskiftet februari och mars står fyra nya tvårummare i det gamla andelstvätteriet klara på Almvägen 16E i kvarteret Valthornet.

Det är på Almvägen 16 E som ABK förvandlar det gamla tvätteriet till fyra attraktiva bostäder.

Huset byggdes 1950 som andelstvätteri, med kolboxar i källaren och en hög skorsten där den varma ångan leddes ut. Sedan tvätteriet slog igen, har här huserat Televerket, Domus radioservice och under många år fotoateljé. Här har många kända och okända Kristianstadsbor avporträtterats.

För mesta möjliga ljusinsläpp till ateljén har fönstren suttit högt. Det gör de fortfarande och det var en utmaning att lösa för ABK:s projektledare, Martin Lahger.
– Ja, vi har helt enkelt höjt golvet med fyra decimeter, för att få fönstren i normal nivå, berättar han. Ett helt nytt golv byggs upp ovanpå det gamla, vilket bland annat gör att all ledningsdragning blir så mycket enklare.
Lokalen har varit speciell också genom det höga taket och att det i princip varit ett enda stort rum alltihop. Nya väl ljudisolerade väggar har byggts upp och nya innertak. Utom i farstun, där det höga taket fått vara kvar och ge rymd upp till taknocken.
– Som högst är väggarna där sex meter, berättar Niklas Svensson, som jobbar för byggföretaget Thages, som haft totalentreprenad på ombyggnaden.

De nya bostäderna är mellan 37 och 55 kvadratmeter stora. Alla utrustade med kakel, klinkers och parkettgolv. Varje bostad får dessutom balkong och vid entrén en ramp som gör det tillgängligt för alla. Det gula tegel, som tittat fram när vildvinet som skyddat fasaden rivits bort, bevaras.

Sök nu

Bostäderna är sökbara från och med den 2 februari. Du hittar de nya bostäderna här.