ABK:s jubilarer roade sig till jazziga toner

I år jubilerade inte mindre än åtta hyresgäster som bott i samma lägenhet i otroliga 40, 50 och 60 år vardera. Hyrespremien delas varje år ut till de som bott i samma lägenhet i jämna tiotal år. ABK:s vd Henrik Strand:

– Att vi bjudit 345 jubilerande hyresgäster till årets jubileumsfest visar på ett stort förtroende för oss och att våra hyresgäster trivs. Större komplimang än så kan man knappast få. Festen hölls i år på Restaurang Metropol, vid Högskolan på Näsby.

ABK:s egen vokalissa, Lena-Marie Walldén, som uppträtt på stora scener med Kristianstads Storband och i många andra sammanhang, ackompanjerades för kvällen av Örjan Bertilsson på piano. De inledde med ”Fly me to the moon” och bjöd sedan publiken en känd mix med örhängen, som ”Sonny” och ”Yesterday”.

ABK:s vd Henrik Strand, styrelsens ordförande Sven-Erik Bergkvist och vice ordförande Christer Nilsson, avtackade 60-, 50- och 40-årsjubilarerna med kramar och stora blomsterkvastar.

ABK betalar tillbaka 2,8 miljoner till sina jubilerande hyresgäster

Alla jubilerande hyresgäster som bott 10, 20, 30, 40, 50 och till och med 60 år i samma lägenhet, har fått en gratis månadshyra och den 14 februari bjöd ABK in till jubileumsfest. Totalt har ABK betalt tillbaka över 28 miljoner som fler än 6 000 hyresgäster fått dela på under de senaste 20 åren.

Trion som bott hos  ABK i 60 år

Maj Clarén

När ABK hälsar på hos Maj Clarén, som bott imponerande 60 år i samma bostad, på Höjdvägen 16, är det curling från OS i Pyeongchang på TV.

Maj som fyller 90 år i sommar har alltid gillat att själv röra på sig och går dagligen långa promenader. Genom livet har gymnastiken varit hennes livselixir och under 24 år, upp i hög ålder, ledde hon gymnastikgrupper på Allögården. Hon har också varit aktiv i Härlövs IF.
– Jag gör fortfarande situps, säger hon, som om det var en självklarhet bland 90-åringar.

Lyckans höjd

Maj flyttade in i huset när det var nybyggt. Hon kom från en liten etta på Härlöv där hon bodde tillsammans med sin man Bertil och barnen. När de fick möjlighet till en nybyggd ABK-lägenhet på Lyckans Höjd var det ingenting mindre än rena rama paradiset.
– Jag minns alla barnen som fyllde lekplatsen på gården. Vilket liv och stoj det var.
Nu ser hon att barnfamiljerna börjar återvända och hon tycker bara att det är roligt. Själv har hon och Bertil fostrat tre barn och fått sju barnbarn och tio barnbarnsbarn.

Arbetade för ABK

Somrarna tillbringade Maj och Bertil i sommarstugan i Täppet och minnena finns kvar i ett av rummen på Höjdvägen som hon kallar just Åhus.
Maj har kvar lite av sin Olofströmsdialekt och när hon först kom till Kristianstad arbetade hon på sjukhuset. Sedan kom barnen, men när Bertil hade golv- och byggfirma, hoppade Maj ofta in.
När ABK byggde på Sommarlustområdet var det  Bertil
som lade golven och ingen mindre än Maj själv som slipade och lackade.

Gösta Svensson

Den 1 februari fyllde Gösta Svensson på Hönedalsgatan 6, 90 år. I två tredjedelar av sitt liv har han bott i en och samma lägenhet, tills för bara något år sedan tillsammans med hustrun Hillevi.

– Ja, bara kort efter att vi flyttat in så sade jag att här trivs jag så bra att här får de bära ut mig en gång i tiden, skrattar han.
Även om han erkänner att det var med glimten i ögat han sade det då, så har han och Hillevi trivts utomordentligt i sin bostad genom alla år, och aldrig heller funderat på att flytta. Även om det idag är lite tomt efter hustrun.

Höll ångan uppe

Gösta har ägnat livet åt Sveriges kommunikationer. För att få ett perspektiv på hans långa erfarenhet inom järnvägen så berättar han hur han var med under ångloksepoken och skyfflade kol i pannan för att hålla ångan uppe. Sedan kom diesel- och elloken.
Dessutom har Gösta varit flygare. Först på Rinkabyfältet och sedan Everöd var han entusiastisk sportflygare, och kan berätta om åtskilliga semesterturer i flygklubbens plan, med honom själv vid spakarna.

Piano till åttonde våningen

Gösta kommer ihåg när de flyttade in i lägenheten för sextio år sedan. Det gick snabbt och lätt minns han. Värre var det för grannen på åttonde våningen – Persienn-Persson – han hade nämligen med sig ett piano. Det bars upp, för det gick inte in i hissen.
Han är fortfarande pigg och rask, lite sliten i nacken, men annars har han haft hälsan genom alla år.
– Nja, jag hade en släng av Asiaten, påminner han sig. Det var 1957.

Astrid Karlsson

Det är kaffekalas med äppelkaka och hembakta kakor när Månadsbladet tittar in hos Astrid Karlsson på Hönedalsvägen 6, där hon har bott i 60 år.

Det är ofta kaffekalas hos Astrid. Gärna tillsammans med Doris Johansson, eller någon annan granne.

Stambytet förde dem samman

Astrid och Doris har funnit varandra och blivit bästa Astrid Karlsson väninnor på senare tid. Det var när ABK renoverade och genomförde stambyten som granntycket uppstod.
– Ja, vi hade inte så mycket att göra hemma, så vi satt ofta härute vid grillplatsen på gården och pratade. Vi var hur många som helst ibland och det var jättetrevligt, säger Astrid, som är en perfekt värdinna.
– Vi tackar stambytena för den här vänskapen, fyller Doris Johansson i.
Astrid träffade sin man, Ove, redan i tonåren. De fick ett långt liv tillsammans, även om barnen uteblev. Istället blev det många gemensamma resor för dem, med buss och flyg, ut i Europa för att utforska och leva.
– Särskilt älskade vi Österrike. Så underbara vandringar på somrarna i bergen där, berättar hon, och drömmer sig tillbaka, för en stund.
Nu sitter hon gärna och dricker morgonkaffet i solen på den inglasade balkongen.
Ove gick bort 2013, men Astrid är fortfarande pigg och vital. I många år arbetade hon som damfrisör, denna tjej från Söder i Kristianstad, som fick nya vänner tack vare ett stambyte.