Solceller i Hammar ger el till hyresgästerna

– Ja, det kommer det att bli då den solenergi som produceras kommer att gå tillbaka till huset, säger ABK:s Peter Backman. Det är fem huskroppar som ska byggas, tre med lite större utrymme för solceller, två med lite mindre. Husen har fått en taklutning där den delen som är mot söder, eller öster, och där solceller placeras också är den större av ytorna.

Totalt får huskropparna 832m2 solceller. Den stora förändringen för hyresgästerna som flyttar in i de nya bostäderna blir att de inte längre kommer att få en separat elräkning. Istället kommer elen att läggas på hyresavin. Precis så som det idag fungerar med den individuella vattenmätningen. Den nackdel som finns med solenergi idag är att produktionen är som störst när behovet är som minst. Det balanseras genom att man säljer av sitt elöverskott.

Att använda sig av solceller för elproduktion är också ett sätt för ABK att fortsätta på den inslagna vägen mot ett klimatsmartare samhälle. – Det här är viktigt för oss alla och inte minst kommande generationer. Vi är glada att vi kan vara med i den här utvecklingen mot ett hållbarare boende, säger ABK:s vd Henrik Strand.

Läs mer om Stenskeppet på: stenskeppet.abk.se