Christiansro

Sommarro har länge varit ett attraktivt boende för äldre i kommunen. I juni 2012 stod tillbyggnaden Christiansro klar - med 44 nya lägenheter och gemensamhetsutrymmen med utsikt över parken. - Tack vare ett nära samarbete med omsorgsförvaltningen har vi byggt ett genomtänkt äldreboende med hållbara material och hög kvalitet, sade Henrik Strand, vd ABK.

Det är kommunens första nybyggda äldreboende under tvåtusentalet, och det kommer att följas av fler, förklarar Bo Silverbern, ordförande i omsorgsnämnden.

– Det blir en ökning av antalet äldre som ger ett behov av fler och varierande äldreboenden, säger han.

Nära till parkens grönska

Äldreboendet har vuxit fram i samverkan mellan ABK och omsorgsförvaltningen, med projektstart redan 2008-2009. Huset har fem våningar med nio lägenheter och gemensamhetslokaler på varje våning. Lägenheterna är 30 kvadratmeter stora, med pentry, sovrum och stor toalett med hög tillgänglighet som justerbar toastol. Gemensamma utrymmen finns norrut med skön utsikt mot parken utanför, samt söderut med matrum, kök och stor balkong. Dessutom finns en vindsvåning med konferenslokal samt personalutrymmen.

Utsikt anpassad för rullstolsburna

– Samverkan med ABK har lett till anpassningar som lägre fönster så att även de som sitter i rullstol ska se ut, och högre läge på diskmaskiner för personalens arbetsmiljö, säger Bo Rosengren, planeringssekreterare på omsorgen.

Underhållsfritt i 30 år

Samtidigt har hela huset fått hög standard med underhållsfritt material som tegel, Rheinzinkplåt och fönster av trä och aluminium.

– Fasaden kommer inte att behöva renoveras alls de kommande 30 åren och huset som helhet har minst 100 års hållbarhet, säger Kristian Jägenmark, byggnadschef på ABK.

FAKTA Christiansro

Kommunen hyr det nya äldreboendet av ABK och kommer i sin tur att hyra ut det till Förenade Care som kommer att driva verksamheten. Lägenheterna i det nya äldreboendet fördelas av omsorgsförvaltningen. Även på befintliga Sommarro, som görs om till trygghetsboende, kommer lägenheterna att fördelas genom omsorgsförvaltningen.


  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek