Bredband

Bredband via stadsnätet

Vilka tjänsteleverantörer du kan välja på, priser och all annan information om bredband hittar du på Stadsnätets webbplats

Komma igång med bredband från Stadsnätet

För information och beställning av bredbandstjänster - koppla in din dator i lägenhetens bredbandsuttag och starta webläsaren. För att göra detta måste din dator vara utrustad med ett nätverkskort och mellan datorns nätverksuttag och bredbandsuttaget i lägenheten använder du en nätverkskabel typ kategori 5e (upp till 10Mbit) eller 6 (upp till 1 Gbit). Därefter startar du din webläsare i datorn. Du kan då på stadsnätets portalsida (som kommer upp automatiskt) läsa om vilka leverantörer som finns i nätet och vilka tjänster de erbjuder. Du kan också beställa där och bli inkopplad på tjänsten. Inkopplingen av tjänsten kan ta olika lång tid beroende på vilken tjänst du beställer.

OBS Kontrollera att din webläsare har rätt inställningar. Under kommandot Verktyg - Alternativ och fliken Anslutning skall inställningen vara att uppringning skall bara ske om nätverksanslutning inte finns eller ring aldrig. Många som använder modem har inställningen Ring alltid och om detta är markerat så får ni ingen kontakt med nätet.

Alla framtida kontakter avseende tjänster och funktioner i bredbandsnätet skall ske med din tjänsteleverantör. ABK har inget ansvar för driften och de tjänster som levereras i nätet. Detta fungerar med andra ord på samma sätt som telefoni och förhållandet till TeliaSonera eller annan telefonileverantör.

 

Bredband på annat sätt

Om man vill ha bredband på annat sätt än via Stadsnätet eller om lägenheten inte har bredbandsanslutning till Stadsnätet så finns oftast möjligheten till bredband via telefonjacket (ADSL eller xDSL) eller via mobilt bredband.

För att finna ut vilka alternativ som då finns så rekommenderar vi att ni gör sökningar på nätet exempelvis via Google alternativt kontaktar tänkbara leverantörer.

Oftast finns åtminstone möjlighet till olika DSL-anslutningar via telejacket hos TeliaSonera. Andra tänkbara leverantörer kan vara Bredband i Kristianstad, Tele2 m.fl. 

För mobilt bredband så rekommenderar vi att ni frågar er nuvarande leverantör av mobilabonnemang vad de kan erbjuda.

Oavsett vad ni väljer så tänk på att så kallade kombinationsabonnemang kan bli ett billigare alternativ än att ha flera leverantörer eller abonnemangsformer.

Överhettad marknad försenar utbyggnad av bredband

Läs mer här.

Felanmäla bredband?

Läs mer här.

1 000 Mbit/sek

Har du stadsnät? Nu kan du få 1 000 Mbit/s! Läs mer på Stadsnätets webbplats.