Så söker du bostad eller bilplats

För att få den bostad du verkligen vill ha - ställ dig i vår bostadskö redan idag!
För att få den bostad du verkligen vill ha - ställ dig i vår bostadskö redan idag!
Här kan du läsa om de olika stegen i vår uthyrningsprocess, från att du ställer dig i kö till att du skriver kontrakt.

 

Här kan du läsa om de olika stegen i vår process för uthyrning av lägenheter och bilplatser, från att du ställer dig i kö till att du skriver kontrakt. Fullständiga uthyrningsregler hittar du i vår uthyrningspolicy.

1. Ställ dig i kö för bostad/bilplats

Att stå i vår kö är kostnadsfritt. Ställ dig i kö genom att registrera dig på Mina sidor. Du kan också höra av dig till BoButiken via e-post eller telefon till 044-780 32 00 (vxl), så skickar vi en blankett för registrering. Behöver du hjälp med registeringen är du välkommen att besöka BoButiken på Norra Kaserngatan 4 i Kristianstad.

Från och med den dag du registrerar dig räknas varje dag i kön som ett köpoäng. Hur många poäng du har kan du se på Mina sidor om du loggar in.

Är du hyresgäst hos ABK ska du när du registrerar dig ange din bostads objektsnummer. Detta hittar du till exempel på ditt kontrakt eller din hyresavi.

Registreringen i kön är personlig och du kan inte lägga till andra sökande eller överlåta intjänade köpoäng.

2. Bevaka lediga objekt

Du måste själv granska utbudet av lediga objekt (bostäder eller bilplatser). Lediga objekt utannonseras i minst åtta dagar under Att hyra här på hemsidan. Du kan också ta del av utbudet i vår Sök bostad-app, alternativt genom att besöka eller ringa BoButiken.

På Mina sidor administrerar du själv sökandet. Där kan du till exempel utforma din egen sökprofil, de lediga objekt som motsvarar dina önskemål visas sedan separat och du kan också prenumerera på dessa uppgifter via e-post.

Läs mer om våra bostadstyper (ungdomsbostäder -30, studentbostäder, seniorbostäder 60+, trygghetsbostäder 70+, och Bostad Direkt) 

3. Uppdatera din registrering i kön

Du måste uppdatera din registrering i kön minst en gång per kalenderår annars stryks du ur kön och du förlorar dina poäng. Oavsett när under året du uppdaterar dig, behöver du senast uppdatera dig igen 31 december året efter.

Uppdatera gör du genom att:

1. Logga in på Mina sidor. Behöver du hjälp att uppdatera kan du höra av dig till BoButiken på 044-780 32 00 (vxl)

2. Gå in på Sök bostad-appen i din smartphone eller på din surfplatta. 

Observera att du bara kan uppdatera din registrering i kön på ovanstående sätt. Det räcker alltså inte att enbart besöka vår hemsida eller att ringa BoButiken. Det är ditt eget ansvar att uppdatera på rätt sätt.

Om du uppdaterar din registrering i kön enligt reglerna kan du stå i kö så länge du vill utan krav på att du behöver söka några objekt. Den dag du sen vill börja söka blir köpoängen avgörande.

4. Sök lägenhet eller bilplats

När du hittat ett objekt du är intresserad av gör du en ansökan via vår hemsida. Har du registrerat dig men saknar egen internetuppkoppling kan du söka objekt genom att besöka eller ringa BoButiken. Ange alltid din PIN-kod när du har kontakt med oss. Då är vi säkra på att du är du. Du kan söka maximalt fem bostäder och fem bilplatser åt gången.

Nyproducerade bostäder erbjuds enligt gällande köregler

Till den sökande som har anmält intresse på bostäderna och har högst köpoäng. Skillnaden för nyproducerade bostäder jämfört med ordinarie är antal intresseanmälningar samt att du prioriterar dina önskemål.

Flera nyproducerade bostäder publiceras samtidigt, i en så kallad etapp. Du kan söka ett visst antal bostäder utöver de fem ordinarie intresseanmälningarna. Antalet möjliga bostäder att söka kan skilja mellan olika nyproduktioner.

Om du anmäler intresse på flera nyproducerade bostäder som publiceras i samma etapp ska du prioritera dem efter vilken du helst vill ha, näst helst vill ha och så vidare. Om du erbjuds en nyproducerad bostad kommer dina övriga intresseanmälningar prioriteras sist i just den nyproduktionsetappen oavsett om du tackar ja eller nej till erbjuden bostad. Om du får ett erbjudande är det till den bostad som du har flest köpoäng. Det behöver inte vara någon av de bostäder som du har prioriterat högst, på de bostäderna har det funnits andra sökande med högre köpoäng som har fått erbjudande.

5. Gå på visning

Tillhör du de sökande som har högst köpoäng när objektets ansökningstid har gått ut, så bjuds du in på visning. Du erbjuds då möjlighet att titta på objektet och därefter tackar du ja eller nej till objektet. Skulle fler än en av de inbjudna tacka ja så går objektet till den med högst köpoäng.Om du tackar ja till det erbjudna objektet är det viktigt att vi får kontakt med dig så fort som möjligt efter sista svarsdatum. Vi söker dig via dina registrerade kontaktuppgifter men om vi inte kan nå dig så kommer vi att gå vidare till andra intressenter. Se därför alltid till att du har rätt kontaktuppgifter på Mina sidor.

6. Teckna hyreskontrakt

Innan kontrakt tecknas kontrolleras att du uppfyller våra grundkrav, till exempel om du har betalningsanmärkningar eller andra för boendet negativa referenser. ABK tar alltid kreditupplysning på alla nya sökande.

Vid kontraktskrivning stryks du ur respektive kö, vilket innebär att du har förbrukat dina poäng. Den som får eget hyreskontrakt kan tidigast registrera sig i kön på nytt från första kontraktsdagen och kan tidigast sex månader därefter (exakt 185 dagar) söka ny bostad under förutsättning att grundkraven är uppfyllda.

BoDirekt-lägenheter

Några av våra lediga bostäder publiceras som BoDirekt vilket innebär att de är lediga för omgående tillträde. Här gäller inte köpoängen. Du anmäler ditt intresse under tiden som bostaden är publicerad. Därefter väljer ABK:s marknadssystem slumpvis ut en turordningslista bland de som visat intresse för aktuell BoDirekt-bostad.

Söker du ett objekt som är märkt "BoDirekt" måste du vara beredd att stå för kontraktet direkt. Har du redan kontrakt hos ABK kan det innebära att du under en tid får betala dubbla hyror. När du skriver kontrakt på en BoDirektbostad  har du förbrukat dina poäng och du stryks ur kön.

P-Direkt

Några av våra lediga bilplatser publiceras som P-Direkt, vilket innebär att de är lediga för omgående tillträde. Här gäller inte köpoängen utan vi använder principen "först till kvarn".

Söker du ett objekt som är märkt "P-Direkt" måste du vara beredd att stå för kontraktet direkt. Har du redan kontrakt hos ABK kan det innebära att du under en tid får betala dubbla hyror.

När du skriver kontrakt på en P-Direktplats har du förbrukat dina poäng och du stryks ur kön.

BoButiken har hand om uthyrningen

Har du frågor om hur vår uthyrning går till eller hur kösystemet fungerar är du välkommen att kontakta BoButiken.

Besök: Norra Kaserngatan 4 i Kristianstad

E-post

Telefon: 044 - 780 32 00 (vxl) 

Vi har en kö som gäller för alla.

Det kostar inget att stå i kö hos oss.

Minst en gång per kalenderår behöver du uppdatera din registrering i kön.