Så söker du bostad eller bilplats

För att få den bostad du verkligen vill ha - ställ dig i vår bostadskö redan idag!
För att få den bostad du verkligen vill ha - ställ dig i vår bostadskö redan idag!
Så söker du bostad eller bilplats

1. Ställ dig i kö

Alla kan stå i ABKs kö. Det är kostnadsfritt, men för att skriva kontrakt måste du vara myndig.

Registrera dig på Mina sidor. Behöver du hjälp är du välkommen att kontakta BoButiken.

Är du ABK-hyresgäst anger du vid registrering din bostads objektsnummer (finns på ditt kontrakt eller din hyresavi). Från och med den dag du registrerar dig räknas varje dag i kön som ett köpoäng, hur många poäng du har ser du på Mina sidor.

2. Uppdatera din registrering i kön

Du måste uppdatera din registrering i kön en gång per kalenderår, annars stryks du ur kön och du förlorar dina poäng. Oavsett när under året du uppdaterar dig, behöver du senast uppdatera dig igen 31 december året efter. Det är ditt eget ansvar att uppdatera på rätt sätt.

Uppdatera gör du genom att:

  • Logga in på Mina sidor
  • Kontakta BoButiken på 044-780 32 00 (växel)
  • Logga in på Sök bostad-appen på din smartphone eller surfplatta

Du kan enbart uppdatera din registrering på ovanstående sätt, det räcker inte att bara besöka vår hemsida.

Om du uppdaterar din registrering i kön enligt reglerna kan du stå i kö så länge du vill utan krav på att du behöver söka några objekt. Den dag du sen vill börja söka blir köpoängen avgörande.

3. Sök bostad eller bilplats

Du måste själv leta och ansöka om lediga bostäder eller bilplatser. Detta gör du genom att logga in på Mina Sidor på hemsidan, i vår app (ABK Sök bostad) eller genom att besöka eller ringa BoButiken. Lediga objekt utannonseras cirka åtta dagar med undantag för BoDirekt som publiceras under två dagar. Läs mer om BoDirekt längre fram.

Mina sidor administrerar du själv sökandet och kan även prenumerera via e-post på lediga bostäder eller bilplatser som motsvarar dina önskemål. Du kan söka maximalt fem bostäder och fem bilplatser samtidigt ur ABK:s ordinarie bestånd. Därutöver kan du söka ett större antal lägenheter i ett eller flera nyproduktionsprojekt (även kallat ”etapp”). Speciellt för nyproduktion är också att du måste rangordna dina val. Har du högst köpoäng på flera av de bostäder du sökt, blir du erbjuden den som du rangordnat högst. När du blir erbjuden en bostad i ett nyproduktionsprojekt kommer dina övriga ansökningar i just den etappen att hamna sist i kön, oavsett om du väljer att tacka ja eller nej.

Är du registrerad men saknar egen internetuppkoppling kan du söka genom att besöka eller ringa BoButiken.

BoDirekt och P-Direkt

Några av våra lediga bostäder publiceras som BoDirekt vilket innebär att de är lediga för omgående tillträde. Här gäller inte köpoängen. Du anmäler ditt intresse under tiden som bostaden är publicerad. Därefter väljer ABK:s marknadssystem slumpvis ut en turordningslista bland de som visat intresse för aktuell BoDirekt-bostad. Söker du BoDirekt måste du vara beredd att stå för kontraktet direkt. Har du redan kontrakt hos ABK kan det innebära att du under en tid får betala dubbla hyror. När du skriver kontrakt på en BoDirekt-bostad har du förbrukat dina poäng och du stryks ur kön.

För bilplatser finns P-direkt, som fungerar på samma sätt. Enda skillnaden mot BoDirekt är att den som sökt bilplatsen först får skriva kontrakt.

4. Gå på visning

De sökande som har högst köpoäng när ansökningstiden gått ut bjuds in på visning och måste därefter tacka ja eller nej inom utsatt tid.

När du visas en lägenhet som inte är nybyggd kan du förvänta dig ett gott skick, men inte nyskick. Ett visst slitage motsvarande lägenhetens ålder och tid sedan eventuell renovering behöver du räkna med.

Om flera tackar ja går objektet till den med högst köpoäng. Om du tackat ja till objektet behöver vi få kontakt med dig så fort som möjligt efter sista svarsdatum. Vi söker dig med de uppgifter du själv registrerat. Om vi inte kan nå dig går vi vidare till andra intressenter.

Regler för nybyggda bostäder

Nyproducerade bostäder hyrs ut innan de är färdigställda och det finns därför inte möjlighet för visning. Förfarandet ger dig däremot möjlighet att säga upp ditt andra boende i god tid. 

Nyproducerade bostäder erbjuds enligt gällande köregler till den sökande som har anmält intresse på bostäderna och har högst köpoäng. Skillnaden för nyproducerade bostäder jämfört med ordinarie är antal intresseanmälningar samt att du prioriterar dina önskemål.

Flera nyproducerade bostäder publiceras samtidigt, i en så kallad etapp. Du kan söka ett visst antal bostäder utöver de fem ordinarie intresseanmälningarna. Antalet möjliga bostäder att söka kan skilja mellan olika nyproduktioner.

Om du anmäler intresse på flera nyproducerade bostäder som publiceras i samma etapp ska du prioritera dem efter vilken du helst vill ha, näst helst vill ha och så vidare. Om du erbjuds en nyproducerad bostad kommer dina övriga intresseanmälningar prioriteras sist i just den nyproduktionsetappen oavsett om du tackar ja eller nej till erbjuden bostad. Om du får ett erbjudande är det till den bostad som du har flest köpoäng. Det behöver inte vara någon av de bostäder som du har prioriterat högst, på de bostäderna har det funnits andra sökande med högre köpoäng som har fått erbjudande.

5. Teckna kontrakt

Innan kontrakt tecknas kontrolleras att du uppfyller våra grundkrav, till exempel om du har betalningsanmärkningar eller andra för boendet negativa referenser. ABK gör alltid en kreditupplysning på alla nya sökande. Om inga hinder finns återstår bara att skriva under kontraktet. När du skriver kontrakt har du förbrukat dina köpoäng och du stryks ur den aktuella kön. Vill du ställa dig i kö igen gör du det på Mina sidor, tidigast dagen efter ditt nya kontrakt börjar gälla.

6. Välkommen till ABK

När kontraktet är skrivet vill vi välkomna dig till oss! I foldern Välkommen till ABK finns allt viktigt samlat som du behöver veta mellan kontraktskrivning och inflyttning.

BoButiken har hand om uthyrningen

Har du frågor om hur vår uthyrning går till eller hur kösystemet fungerar är du välkommen att kontakta BoButiken.

Besök: Norra Kaserngatan 4 i Kristianstad

E-post

Telefon: 044 - 780 32 00 (vxl) 

Vi har en kö som gäller för alla.

Det kostar inget att stå i kö hos oss.

Minst en gång per kalenderår behöver du uppdatera din registrering i kön.

Du och dina personuppgifter är trygga hos oss!

Läs mer här