Vision - Östermalms park

 

Ett av ABK:s viktigaste uppdrag är att se till att underhålla de bostäder och fastigheter vi har runt om i kommunen. Men det är också viktigt att ha visioner och planera för framtiden.

- Att utveckla handlar om att tänka nytt, säger ABK:s vd Henrik Strand. Att se staden som staden kunde vara, inte som den är. Ett exempel är gamla sjukhusområdet på Östermalm, ett av centrala Kristianstads bästa lägen. Idag kommersiella lokaler i hörnet av Kanalgatan och Lasarettsboulevarden – men hur skulle det kunna se ut i framtiden?

Hur skulle innerstaden se ut om man där skapade en helt ny stadsdel där lokalerna ersattes av bostäder i smäckra höghus och en ny central park?

Höghus blir kännemärke

I ABK:s planer ingår tre höghus på upp till 19 våningar, tänkta att bli landmärken för staden, som visar vägen in till centrum från E22-an och andra trafikleder.

– Staden är ju inte Stockholm eller ens Malmö, säger Henrik med ett leende. Men varför inte tänka högt, att bygga på höjden i en stad som normalt har lägre hus. Det är inte helt fel, se bara hur det har gått med Turning Torso i Malmö. Från kritiserat bygge till en internationell stadssymbol och ett dragplåster för staden.

Park på Östermalm

– I visionen för Östermalms park tänker vi oss också en större park på området. En östlig nod till Tivoliparken, en frisk lunga mitt i centrala staden där folk kan slappna av och bara njuta. Tittar man på förslaget vi tagit fram, så skulle man nog kunnat klämma in ännu fler hus. Men då hade man tappat de kvaliteter som en park skänker, både för de boende och för allmänheten. Och visst hade namnet Östermalms park tappat sin tjuskraft om man inte skulle satsa på en park på området?

Press Östermalms park

ABK vill bygga 20 våningar högt hus - Kristianstadsbladet 2012-05-21 

Hitta hit

Karta (google maps)

 


  • Visa full storlek
  • Visa full storlek
  • Visa full storlek