1. Lämna in uppsägning
Oavsett om du bor i en vanlig lägenhet, studentboende eller annan boendeform ska uppsägningen ske skriftligen på ABK:s uppsägningsblankett som du hittar i menyn till höger. Denna lämnas i brevlådan på Kundcenter - Östra Vallgatan 9. Kom ihåg namnunderskriften på uppsägningen! Infaller månadsskiftet under en helg måste uppsägningen ligga i brevlådan klockan 06.00 första vardagen därefter.
Det går också bra att maila in en uppsägning, men då måste en undertecknad uppsägningsblankett vara oss tillhanda senast en vecka senare. Uppsägning kan också skickas med post - då är det poststämpeln som gäller (senast den siste i månaden).
Du har enligt hyreslagen 3 hela månaders uppsägningstid.
Säger du exempelvis upp din lägenhet den 20 september blir dina tre uppsägningsmånader oktober - december, och du kan alltså flytta till den 1 januari. Säger du upp din lägenhet den 1 oktober blir dina tre uppsägningsmånader november - januari, och då kan du flytta till den 1 februari. Du kan alltså inte tillgodoräkna dig innevarande månad som en uppsägningsmånad oavsett datum.
Tänk på att även anmäla flytten till Skatteverket. De sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post beställer du det hos Svensk adressändring.
Uppsägning dödsbo
Uppsägningstiden är alltid tre kalendermånader, men den kan förkortas till en kalendermånad för ett dödsbo under förutsättning att uppsägningen är ABK tillhanda inom en månad efter att dödsfallet har inträffat, att uppsägningen är ifylld av samtliga dödsbodelägare och att dödsfallsintyg med släktutredning bifogas. Uppfylls inte dessa krav gäller tre månaders uppsägningstid.
|
2. Avflyttningsbesiktning
Alla bostäder måste besiktigas för att vi ska kunna påbörja uthyrning av lägenheten. Vi kontrollerar då bostadens skick och noterar eventuella fel och brister i ett besiktningsprotokoll. Finns det onormalt slitage och skador måste du själv stå för reparationskostnaderna. Förstörd parkett, hål i dörrar och tapetfläckar är exempel på sådana skador. Vi behöver snarast möjligt få tillträde till din lägenhet för besiktning.
Vi besiktigar möblerade bostäder
Vi genomför besiktningar över hela uppsägningstiden vilket innebär att även möblerade bostäder besiktigas. För dig som avflyttande hyresgäst innebär den tidiga besiktningen en möjlighet att själv kunna korrigera eventuella fel och brister, men det ställer samtidigt krav på att du utför eventuella reparationer på ett fackmannamässigt sätt.
Se till att all utrustning som tillhör bostaden finns på plats vid besiktningen. Hit hör till exempel dörrar, badrumsskåp och hatthylla. Har du installerat egen tvätt- eller diskmaskin måste du återställa allt till ursprungligt skick på ett fackmannamässigt sätt.
Det är bra om du rullar ihop mattor och drar fram soffor och sängar. Känner du till fel som döljs av dina möbler eller några andra brister i bostaden så berätta om dessa för besiktningsmannen så slipper du onödiga överraskningar efter avflyttning.
Tid för avflyttningsbesiktning
Du får tillsammans med uppsägningsbekräftelsen eller i separat brev besked om vilken dag vi bokat för att komma och besiktiga din bostad. Vi bokar inga exakta tider utan anger om vi kommer på förmiddagen eller eftermiddagen. Skulle dagen inte passa vill vi att du så fort som möjligt ringer Kundcenter på 044-780 32 00 (vxl) för en ny tid.
Du får gärna närvara
Besiktningen tar 30-90 minuter beroende på bostadens storlek. Du får gärna närvara. Har du inte möjlighet att vara med måste du lägga din bostadsnyckel i nyckeltuben. Det åligger dig att i samband med avflyttning ge fastighetsägaren tillträde till lägenheten för besiktning. Om inte tillträde ges vid överenskommen tidpunkt kommer en avgift att tas ut.
Observera att du inte får ha lösa husdjur i bostaden vid besiktningen, och att det endast är kontrakterad hyresgäst som får medverka.
Om ABK inte ges tillträde för besiktning kommer en avgift tas ut.
|
3. Efterbesiktning
Om du väljer att själv korrigera fel och brister som noterats vid avflyttningsbesiktningen måste du i god tid före avflyttning ringa Kundcenter och beställa tid för efterbesiktning. Tänk på att eventuella reparationer måste göras på ett fackmannamässigt sätt.
4. Visning
När du sagt upp din bostad är den ledig för uthyrning och du har en skyldighet enligt hyreslagen (paragraf 26) ge sökande möjlighet att titta på den. Det är viktigt att du är kontaktbar och att du har sett till att ABK har aktuella kontaktuppgifter till dig.
Avflyttande hyresgäst har rätt att neka visning av lägenheten till fler än tre personer åt gången.
Tackar ingen ja i första omgången skickas erbjudande till nästa fem i kön, och så vidare.
5. Överlåtelser
Har du tankar på att försöka överlåta någon utrustning i bostaden så är det bara möjligt om du är överens med inflyttande hyresgäst om detta. Ni gör i så fall upp detta mellan er. Skulle denna överenskommelse däremot innebära att inflyttande hyresgäst tar över utrustning som du debiterats kostnad för i besiktningsprotokollet, exempelvis en tvättmaskin, måste du skaffa ett skriftligt intyg från inflyttande hyresgäst före avflyttning. Intyget lämnas sen in till ABK. I annat fall kommer denna kostnad att faktureras dig.
6. Städning
Innan du lämnar bostaden måste du slutstäda och få bostaden städbesiktigad. Av hänsyn till den som flyttar in efter dig måste du städa mycket noga.
Följ städinstruktionerna och den detaljerade kontrollistan för slutstädning som du hittar i foldern "Din lägenhet är besiktigad" som du hittar här till höger, så minskar du risken för att få anmärkning vid städbesiktning. Förråd utanför bostaden, liksom garageplats ska också tömmas och städas. Bor du i bostad med tillhörande trädgård, tänk på att det finns regler för hur denna ska lämnas när du flyttar.
7. Städbesiktning och nyckelöverlämning
Om du vid städbesiktningen får anmärkningar på brister i städningenbehövs en andra städbesiktning göras. Även den bokar du själv med din fastighetsskötare, oftast i samband med första städbesiktningen. Om en andra städbesiktning inte hinns med innan avflytt får du istället betala för den städfirma vi anlitar för att göra kompletterande städning. Efter godkänd städbesiktning är det dags att lämna över alla dina nycklar till lägenheten, även de eventuella kopior du själv gjort.
Har du kommit överens med inflyttande hyresgäst om tidigare tillträde, och den inflyttande hämtar ut nycklarna hos ABK:s fastighetsansvarig innan det datum som står på det nya kontraktet, gör ABK ingen besiktning av din slutstädning.
Städar du inte tillräckligt riskerar du dock att inflyttande hyresgäst ångrar sitt önskemål om tidigare inflyttning. Hinner du då inte slutstäda innan ordinarie tillträdesdatum riskerar du att få betala för att ABK anlitar en städfirma för att få lägenheten i ordning.
|
8. Utflyttning
Om inget annat har överenskommits måste du lämna din bostad senast 10.00 första vardagen efter att ditt hyresavtal löpt ut. Tänk också på att du är skyldig att se till att ditt elavtal är gällande under hela kontraktstiden - alltså även om du lämnat lägenheten tidigare.
9. Tilläggsbesiktning
Om inflyttande hyresgäst eller vår personal upptäcker fel eller brister som varit dolda eller tillkommit efter besiktning och som därför inte finns upptagna i besiktningsprotokollet genomförs en tilläggsbesiktning. En kopia på besiktningsprotokollet med ändringar efter tilläggsbesiktningen skickas hem till dig. Eventuella tilläggskostnader kommer att faktureras.
|