Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK

Får jag hyra ut min bostad i andra hand?

Du kan i vissa fall få tillstånd att hyra ut din bostad under en begränsad tid. Du behöver då lämna in en ansökan om andrahandsuthyrning Länk till annan webbplats..

På ansökan beskriver du tydligt ditt skäl till varför du behöver hyra ut bostaden. Exempel på giltiga skäl är arbete/studier på annan ort eller att du vill provbo som sambo.

Du som planerar att hyra en av ABKs bostäder i andrahand ska alltid försäkra dig om att andrahandsuthyrningen är godkänd av oss.

Om du hyr ut din lägenhet möblerad får du som högst lägga på 15% på hyran. Om el, bredband eller andra abonnemang ska ingå i hyran får du bara ta betalt för de kostnader du själv har. Om du tar ut mer hyra än vad du har rätt till från andrahandshyresgästen riskerar du att bli återbetalningsskyldig och bli av med ditt hyreskontrakt.

Från och med den 1 oktober 2019 gäller nya regler för uthyrning av hyresrätt i andrahand. Det innebär att om du hyr ut din bostad olovligt och dessutom tar ut en för hög hyra även riskerar böter eller fängelse.