Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Person sitter vid ett skrivbord och håller i en glödlampa

Elspartips

Varje kilowatt räknas! Här hittar du 30 åtgärder du som hyresgäst kan bidra med för att minska energiförbrukningen.

Vad du som hyresgäst kan göra:

 • Duscha kortare tid. En av de viktigaste åtgärderna du kan göra för att minska energiförbrukningen - då det sparar både el och vatten. Minska utifrån dina egna förutsättningar - varje kWh räknas!
 • Sänk värmen. Känner du att du klarar en lägre inomhustemperatur och kanske kan ta på en extra tröja och inneskor? Vrid ner termostaterna på dina element så bidrar du ytterligare till att spara energi!
 • Använd el vid rätt tid på dygnet. Tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen i samhället är som lägst: mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet.
 • Låt inte vattnet rinna. Stäng av vattnet när du tvålar in dig i duschen, handdiskar eller borstar tänderna.
 • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
 • Diska i diskmaskin om du kan, helst med ECO-program. Diska bara när maskinen är full och spola inte av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
 • Tvätta i fylld tvättmaskin, helst ECO-program och lägre temperatur. Torka på klädstreck istället för torktumla om du kan. Torktumlaren använder två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
 • Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen.
 • Stäng av apparater helt när du inte använder dem - skippa standby. Och dra ur laddare när de inte används. Äldre apparater drar mer el. Koppla datorer, TV-apparater, spelkonsoler med mera till en grenkontakt med strömbrytare - och stäng av med ett enkelt knapptryck. Du kan sannolikt minska din standby-användning med 400-800 kWh/år, och kan spara över 1 000 kr.
 • Ha 4 grader i kyl och -18 grader i frys och frosta ur frysen om det bildats is i den. Ger bra matförvaring och låg energianvändning. Låt maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet. Ska du tina mat, gör det gärna över natten i kylskåpet. Städa bakom kyl och frys, damm ökar elanvändningen.
 • Fryser du trots att din lägenhet håller rekommenderad temperatur? Sätt då inte in el-element som ökar på elförbrukningen igen, utan använd istället extra kläder eller filtar vid behov.
 • Häll aldrig olja i vasken och spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten - rören sätts igen och kommunens regelbundna luftning av avloppen drar då 5-10 gånger så mycket el.

Vad gör ABK?

Vi har optimerat för att säkerställa att värmen dagtid håller sig runt 20-21 grader i lägenheterna och i våra lokaler, vilket sparar uppskattningsvis nästan fyra miljoner kWh (!) under ett år. Äldreboende och trygghetsboende har fortsatt högre temperatur.

Sedan 2007 har vi genom olika åtgärder minskat vår energiförbrukning med 28 % genom bland annat energieffektivisering, återvinning av frånluft, tilläggsisolering, nya fönster, byte till LED-lampor, nybyggnation av energisnåla hus, utbyte av värmesystem och installation av individuell mätning och debitering (IMD) av vatten. När hyresgästen bara betalar för sin egen vattenförbrukning minskar förbrukningen med ca 20 % i snitt, vilket sparar mycket el i uppvärmning. I dagsläget har mer än en tredjedel av hyresgästerna IMD.

Vi fortsätter att arbeta för att förbruka ännu mindre energi.

Hur förberedd är du om det blir ett längre strömavbrott?

MSB har samlat saker som du själv i ditt boende kan förbereda dig på om du skulle drabbas av ett längre strömavbrott, som hur du håller dig och lägenheten varm på ett säkert sätt.

Läs mer på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats.