Temperatur inomhus
Upplevelsen av temperaturen är individuell och i samma rum kan olika personer uppleva det som både lagom, för kallt och för varmt. Här får du tips på vad du som hyresgäst kan göra för att få en temperatur du trivs med.
Kallt, varmt och lagom - olika för alla
Valet av inomhustemperatur är gjord för att så många som möjligt ska kunna vara nöjda med temperaturen, samtidigt som det blir en rimlig värmeförbrukning, värmekostnad och att det inte påverkar miljön i onödan.
En ökning av temperaturen i alla bostäder med två grader innebär en ökad värmekostnad med ca 7-8 miljoner kronor per år. Vilket i så fall hade tagits ut på hyran. Då är det bättre att den hyresgäst som är lite extra frusen av sig exempelvis tar på sig en extra tröja eller inneskor medan den som är varm har möjlighet att själv sänka termostaten på elementet.
Så varmt ska det vara
När det är kallt ute strävar ABK efter att hålla en temperatur på 20-21 grader i våra bostäder under dagen och 18-19 grader på natten. Vid golvet ska det vara minst 16 grader.
Om elementet är kallt
Termostaten känner hela tiden av temperaturen i rummet. Om temperaturen i lägenheten är på rätt nivå eller varmare stängs termostaten automatiskt av och elementet blir kallt eftersom det uppnått den önskade temperaturen i rummet. Oftast är elementet varmare upptill än det är nedtill.
Temperaturväxlingar
Under hösten och våren kan det bli temperaturväxlingar och då är det svårare att hålla en jämn temperatur inomhus. Man får då räkna med en viss variation i temperaturen. Detsamma gäller när temperaturen ligger omkring 0 grader eller då det är väldigt varm ute.
Om du själv vill mäta temperaturen
Mät temperaturen 1-1,5 meter över golvet och minst en meter från dörrar och fönster. Om det visar sig att temperaturen är någon grad för hög eller för låg, kan du kontrollera att termostaten är rätt inställd. Upprepa kontrollen några dagar senare.
Är temperaturen fortfarande låg eller för hög efter andra kontrollen ska du kontakta felanmälan så kommer vi ut och åtgärdar.
Tips att tänka på!
Reglera termostaten
Det kan hända att det blir stopp i reglaget i termostaten. Då blir elementet inte varmt. Om detta händer kan du vrida termostatventilen fram och tillbaka några gånger. Lämna sedan termostaten i fullt öppet läge, det gör du genom att vrida tills det tar stopp. Elementet ska då bli varmt inom 15-20 minuter under förutsättning att rumstemperaturen är mindre än 21 grader.
Täck inte elementen
För att luften ska cirkulera fritt i rummet och termostaten ska kunna känna av luften i din bostad är det viktigt att inte ställa något framför elementet. Vill du absolut ställa en möbel vid elementet se till att det är minst 15-20 centimeter till elementet. Se även till att gardinerna helst inte täcker termostaten.
När du vädrar
Det är bättre att skapa ett bra korsdrag under några minuter för att till exempel vädra ut matos, än att ha ett fönster öppet hela tiden. Att alltid ha öppet slösar på värmen och ger inte bättre luft.