Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Ett man sitter med fötterna på fotpall och håller tv-fjärrkontrollen riktad mot en tv framför sig

Tv

Vi försöker att ha en mångfald av olika alternativa tv-former i våra fastigheter. Detta kan dock begränsas av var fastigheten är belägen, olika tv-former finns på olika platser.

När man som fastighetsägare låter distribuera tv i ett kabelnät för tv i en fastighet så finns det krav från myndigheter som måste uppfyllas. Kraven finns bland annat att att läsa på Myndigheten för radio och tv:s webbplats. De kanaler som för närvarande omfattas av vidaresändningsplikt och måste distribueras är SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen. Denna vidaresändlingsplikt finns inte då tv distribueras via bredband, parabol eller telefonkabel.

Vi har valt att i kabel-tv-nätet distribuera ett grundutbud av de vidaresändningspliktiga kanalerna i både analog och digital form. Telenor, som distribuerar tv-utbudet i vårt kabel-tv-nät, har tills vidare valt att i grundutbudet även inkludera TV4 och TV6.

Idag finns det möjlighet till att få tv via något av följande distributionsformer, ibland finns det flera möjligheter i en och samma fastighet:

  • kabel-tv-nät
  • marksänd digital-tv (Boxer)
  • parabol och marksänd digital-tv– gäller i Arkelstorp och Åhus
  • fastighetsnät/bredbandsnät (stadsnätet)
  • telefonnätet om det finns bredband den vägen (DSL)

Felanmälan

Felanmälan ska ske till den leverantör av tv-tjänsten som du har tecknat avtal med. All information om felanmälan av tv i din fastighet finns på Mina sidor.

Kabel-tv – Telenor

I ABK:s kabel-tv-nät kan man analogt, det vill säga utan digitalbox, se ett grundutbud med kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT 24, TV4 och TV6.

Det krävs en digitalbox eller en CA-modul om man skall kunna se andra kanaler än de som ingår i det analoga grundutbudet.

Vill du beställa något av Telenors tv-paket eller kanaler?

Erbjudanden kan inte beställas hos Telenors återförsäljare utan endast via kundservice eller deras hemsida. Ring Telenors kundservice för kabel-tv på telefon 0200-11 22 21 eller besök Telenors hemsida Länk till annan webbplats.

Tv-filter

Det kan fortfarande finnas lägenheter i fastigheter med kabel-tv som utrustats med ett tv-filter som sedan inte har demonterats. Detta gör att man inte kan se Telenors digitala utbud av tv. Hyresgäst som beställt någon form av tilläggsutbud men inte kan se detta måste begära att få filtret borttaget, annars kommer man inte att få fram tilläggsutbudet till digitalboxen. Borttagning av filter beställs antingen hos Telenors kundservice 0200-11 22 21 eller genom din fastighetsskötare.

Marksänd digital-tv - Boxer

I de av våra fastigheter som har denna distributionsform så finns tv-signalen i den/de tv-uttag som finns i lägenheten. Då detta är digital-tv så måste man ha någon form av digitalbox, antingen fristående eller inbyggd i tv:n. Har du inbyggd digitalbox i tv:n kan det krävas en CA-modul (kortläsare).

Boxer tillhandahåller för närvarande följande fria kanaler: SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen (SVT) och TV4. SVT1 och SVT2 finns även i HD-format.

Vissa tv-apparater eller boxar kräver inget kort för att se grundutbudet medan andra gör det.

Vill man ha fler tv-kanaler/paket så beställer man detta hos Boxers kundtjänst på telefon eller på Boxers webbplats Länk till annan webbplats.. Man kan också beställa detta hos någon av Boxers återförsäljare, oftast en lokal radio- och tv-handlare.

Övriga tv-former

I många av fastigheterna finns möjlighet att se tv via bredband/stadsnätet. I några fastigheter finns tv också via telefonjacket i lägenheten. Tillgången till dessa tv-lösningar varierar från fastighet till fastighet och förändras fortlöpande över tid.

Tv via bredband - stadsnätet (IP-tv)

I de fastigheter som är anslutna till stadsnätet (bredband) finns också möjlighet att teckna tv-abonnemang med leverantörer i stadsnätet. Information om de olika leverantörerna och deras olika erbjudande om tv-abonnemang hittar du på stadsnätets webbplats.

Erbjudande om tv via bredband till ABK:s hyresgäster

Hyresgäster hos ABK som bor i lägenheter med stadsnätsanslutning (bredband) kan teckna avtal om tv-abonnemang hos Telenor på samma villkor som de som gäller i ABK:s avtal med Telenor för tv-abonnemang i kabel-tv-nätet.

Avtalsvillkoren innebär att man slipper månatliga kortavgifter och startavgifter för tv-abonnemangen och att man kan köpa digitalboxar till samma priser som i kabel-tv-nätet. Man får också tillgång till de internettjänster som Telenor erbjuder sina abonnenter, Play-tjänster som innebär att hyresgästerna med tv-abonnemang kan se tv, filmer, serier med mera via tv, dator, surfplatta och smartphones.

Du kan läsa mer om villkoren för tv-abonnemang i kabel-tv-nätet i avsnittet ovan.

Observera att alla villkor för kabel-tv inte kan appliceras på tv via bredband, till exempel finns inget grundutbud då det är bredbands-tv.

Mediabox

För att använda tjänsten krävs alltid en mediabox som hämtas hos C4 Energi/stadsnätet på Industrigatan 72, Näsby, Kristianstad. Det är samma mediabox oavsett vilken leverantör som man tecknar tv-abonnemang hos. Sedan behövs en digitalbox som erhålls av den leverantör som man tecknar tv-abonnemang hos. Dessa boxar skall kopplas in på så sätt att en kabel ansluts från bredbandsuttaget till mediaboxen.

Tv via telefonjacket

På ABK vet vi att tv via telefonjacket finns i en del av våra lägenheter. Vi har dock inte kunskap om exakt vilka lägenheter som har denna möjlighet. Vi levererar inte denna tjänst utan det är fristående tele- och bredbandsleverantörer som tillhandhåller tjänsten via telenätet. Du får undersöka detta med de leverantörer som levererar teletjänster på den orten/fastigheten där lägenheten finns. Exempel på leverantörer som i Kristianstad kommun kan erbjuda tv via telefonjacket är Telia.