Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Hand med roller

Underhåll och tillval (HLU)

ABK använder sig av HLU, Hyresgäststyrt LägenhetsUnderhåll. Det innebär att du har möjlighet att påverka utseendet på din bostad. Exempelvis får du själv välja färg ur vårt sortiment när det är dags för ommålning i din lägenhet.

En del underhåll sker när något är utslitet. Detta gäller exempelvis vitvaror. Annat underhåll följer intervaller, exempelvis kan du få ommålat i din lägenhet var 13 år och nytt golv (gäller ej badrum) var 20 år.

Du kan också mot en avgift få underhåll utfört tidigare än planerat. Då betalar du för den återstående tiden av intervallet.

Du kan själv fixa till din bostad, exempelvis måla om väggarna. Tänk på att det blir fackmannamässigt gjort, annars kan du få betala för att återställa om du flyttar.

Beställa underhåll

En gång om året kommer du att få ett erbjudande om underhåll. På Mina sidor kan du se när och vilket underhåll som utförts i lägenheten. Det visar också när nästa underhållsåtgärd är planerad och i vilket utrymme åtgärden kan utföras. Det är endast under några veckor på hösten som du kan beställa underhåll (även eventuellt tillval) som då genomförs året efter.

ABK tillämpar minimibeställning, vilket innebär att du måste beställa renovering av samma typ av åtgärder i minst två olika rum i din lägenhet, undantaget om du bor i en 1: a. Vi har två typer av åtgärder du kan beställa som HLU:

  • Målning av tak och väggar
  • Renovering eller byte av golv

Som ny hyresgäst har du alltid möjlighet att beställa lägenhetsunderhåll inom 8 dagar från att du kvitterat ut dina nycklar. Då vänder du dig till Kundcenter.

Duschdraperi, duschlister och persienner tillhör inte bostaden och omfattas inte av underhåll. Behöver dessa bytas ut står du som hyresgäst för hela kostnaden.

Renoveringsval

Med vårt inspirationsverktyg kan du prova de val du har möjlighet att göra i kök, vardagsrum och sovrum.

Öppna inspirationsverktyget Länk till annan webbplats.

Gör ditt hem mer personligt

Utöver den standard som finns i din bostad idag, erbjuder vi tillval för dig som vill anpassa ditt boende efter dina egna önskemål och behov.

Du som är kontraktsinnehavare och har haft ett skötsamt och skuldfritt boende de senaste sex månaderna kan beställa tillval. Finns borgensman eller förvaltare krävs godkännande från dessa. Du kan beställa de tillval som är möjliga i just din bostad.

Du faktureras alltid när tillvalet är monterat och klart i din bostad. Beroende på tillvalet kommer faktura antingen via hyresfakturan, via separat faktura eller både och.

Har du frågor eller vill beställa tillval – kontakta kundcenter.