Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Deltagare i Best In Motion simmar under överseende av personal från KSLS

Storsatsning på seniorers hälsa

Under våren har Best in Motion startats upp - en storsatsning på seniorers hälsa från KDFF, ABK, KSLS och Krinova, med stöd från allmänna arvsfonden. Varje vecka träffas ett gäng pigga och motionssugna 65-plussare för att umgås, röra på sig och utmanas.

Gemensamma utomhusaktiviteter, gruppträningar och vattenträningar varvas med trevliga matlagningstillfällen, inspirationsföresläsningar om kost och hälsa, hälsotester och ett eget hemmaträningsprogram.

Målet är att få bättre fysisk och psykisk hälsa, minska ensamhet och skapa intresse för den ideella gemenskapen i en idrottsförening.

- Vi vill få en kontinuitet i deltagandet för få effekt av aktiviteterna. Första året blir ett test för oss. Till andra året har vi hunnit utvärdera och förbättra, därefter är vår ambition projektet ska kunna drivas vidare av fler föreningar i kommunen, eller i andra delar av landet, säger Sandra Wuopio, projektsamordnare på KDFF.

Seniorerna tränar på friidrottsarenan

Vidareutveckling av populärt samarbete

ABK har sedan många år finansierat KDFF:s Still in Motion med rörelseaktiviteter för seniorer, som till exempel gåfotboll.

- Vi märkte det fanns en stor efterfrågan och Best in Motion blev ett sätt att utöka projektet. Nu har vi plats för 60 personer och trots ett par avhopp efter första informationsträffen är platserna fyllda igen, säger Sandra. Man ser att hälsan blir sämre och att man har stor vinning av att vara i rörelse så länge som möjligt. Vi som elitklubb har kunskapen om både träning och kosthållning, så vi vill dela med oss av den.

En minst lika viktig aspekt av hälsosamt åldrande är det sociala sammanhanget.

- När man blir äldre är det viktigt att hitta nya sätt att umgås för att må bra. Många är med just för att få träffa nya människor.

Bengt promenerar tillsammans med andra deltagare i Best In Motion

En extra knuff i rätt riktning

Bengt Gustafsson är 76 år och en av få män i gruppen. Han läste om satsningen i ABK:s nyhetsbrev och nyfikenheten fick honom att hoppa på. Att det är ett åtagande över längre tid tycker han bara är positivt.

- Best in motion är en toppengrej för människor som inte motionerat på ett tag och behöver den där extra sparken i baken att komma i gång. Jag har till exempel inte simmat på 30-35 år men trots dålig teknik är det nu en favoritaktivitet. Det känns tryggt att vi gör det tillsammans och att det finns människor där som håller ett extra öga på oss, säger Bengt. Dessutom, tillägger han, är det extremt förmånligt att få tillgång till bassängerna i vårt nya fina badhus varannan vecka för den pengen vi betalar.

Men varför är det så få män i gruppen då?

- Kanske är kvinnor generellt bättre på att ta hand om sig? Jag som trodde jag var rätt rörlig har fått inse motsatsen. De flesta av oss behöver nog framför allt stärka balansen, som är så viktigt när man blir äldre, säger Bengt.

Efter sommaren blir det uppföljning hos fysioterapeuten för att se om det blivit några förbättringar på balansen, styrkan och koordinationen hos deltagarna. Bengt är nyfiken på utvecklingen han hunnit göra tills dess – kanske har simningen gett resultat!