Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Ett myller av folk på Megloppisen

”Megasuccéloppisen” - en solskenshistoria med regnig start

I höstas arrangerades Näsby Megaloppis i parken på Gamlegården för första gången och blev direkt en succé med 120 anmälda säljare. Vårens upplaga med över 250 föranmälda säljare spåddes bli en ”megasuccé”, men succén såg först ut att utebli.

- Det var aldrig tal om att ställa in eventet men vi var inte glada när vi kom på morgonen och regnet öste ner. Vi tappade en del säljare tyvärr, konstaterar Fredrik Andersson, ABK:s områdeschef, som tillsammans med miljövärdarna Elisabet Björck och Iman Al-Sanji varit projektledare för loppisen.
Det såg mörkt ut med regnet som öste ner, men när klockan slog 11.00 slutade det regna. Vid lunch sken solen och besökarna fortsatte välla in.

Säljare från när och fjärran

De drygt 150 säljarna som trotsat morgonens regn verkade nöjda med arrangemanget och mängden besökare uppskattades till ungefär 4000, nästan det dubbla mot förra året.

- Vi har säljare från Malmö, Hässleholm, Bromölla, Degeberga, Osby, Broby och Åhus och alla jag pratat med verkar nöjda och glada, säger Elisabeth Björck.

Dzemile Taip och hennes man Memet

Några som inte åkt så långt var Dzemile Taip och hennes man Memet. De bor på Näsby och är väl bekanta med Gamlegården.

- Vi bodde här på 90-talet och trivdes jättebra. Gamlegården är ett jättefint område och jag är ofta här med barnbarnen och leker på lekplatsen.

- När vi kom klockan 9.30 regnade det jättemycket, men det fungerade smidigt med inkörsel och allt är så välorganiserat så vi höll ut och nu har vi fått sålt en hel del. Jag hade med mig en del hushållsgrejer och jag har nästan sålt alltihop.

Cliff Uwaifo och Mohammed Salman

Även Cliff Uwaifo brukar ta sin treåriga son till Gamlegårdsparken för att leka.
Han var på loppisen tillsammans med sin kollega Mohammed Salman för att sälja kläder, klockor och solglasögon.

- Det är inga stora summor men jag är så glad att jag kan sälja till människor som kanske inte har möjlighet köpa det dom vill alltid. Det känns bra för mig att hjälpa, och att göra en insats för miljön genom att mina gamla grejer kommer till användning för andra.

- Vi hoppas att loppisen kommer tillbaka i september, säger Mohammed.

Trad aljamous, Gamal Al-haqli, Alaa Snowbar och Fares Almatari

Trad aljamous, Gamal Al-haqli, Alaa Snowbar och Fares Almatari är på väg till Donut-vagnen för lite fika. De har alla bott på Gamlegården och är där för att umgås och kolla lite.

- Det är kul med mycket folk, tycker de, fast konstaterar också att det nästan alltid är mycket liv och rörelse på Gamlegården.

”En folkfest”

Förutom Stadsutveckling Näsby på Kristianstads kommun och övriga medarrangörer som Renhållningen, Hyresgästföreningen och Näsby villaförening gjorde ett 15-tal ungdomar från föreningen Youngstival ett strålande jobb med att hantera biltrafik och plocka skräp på området.

Och precis som förra året sålde Falafeln slut.

- Vi gjorde 8 kilo smet, nästa gång får vi göra 15 kilo, säger Manar Salameh från House of Beatrice, nöjt.

Inte vilken falafel som helst, om man frågar Sara Granholm.

- Stans bästa falafel! Och vilken folkfest det här är, konstaterade hon innan hon gick vidare in i folkvimlet.

Killarna från Kristianstads ishockeyklubb var också nöjda med 200 sålda korvar.

När klockan passerat 14 och de flesta börjat packa ihop sina kvarvarande saker, gjorde regnet åter entré. Vi konstaterar att vi hade vädret med oss och att vårens megaloppis trots allt blev en megasuccé – tack vare våra tålmodiga säljare och köpsugna besökare!

Megaloppisen i Gamlegårdsparken
Drönarfoto över Megaloppisen
Megaloppisen i Gamlegårdsparken
Megaloppisen i Gamlegårdsparken