Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Ingvar och gänget spelar boule

Boulebanan där vänner möts

Med studenternas glada tutande i bakgrunden träffas vi på Höjdvägen. För Ingvar och hans gäng är det en vanlig onsdag, som vilken som helst – och på onsdagar, då spelar man boule.

Boulebanan på Lyckans höjd har funnits i ca åtta år, tror de, men det var för lite mer än ett år sedan när Ingvar Blomdahl och hans fru Ros-Marie Blomdahl flyttade hit, från Österäng, som spelandet drog i gång på riktigt. Och alldeles nyligen har ABK gett banan fyra uppskattade bänkar.

- Jag var väldigt aktiv på boulebanan på Österäng och spelar med PRO på Björkvallen så när vi flyttade tog jag med mig spelet hit och nu är vi ett gott gäng på som träffas om onsdagarna.

Boulegänget - Ingvar Blomdahl, Bengt Roskvist, Rose-Marie Jeppsson, Gustaf Nilsson, Siv Blomdahl, Ros-Marie Blomdahl, Siv Olsson och Birgitta Rydje
Ingvar Blomdahl, Bengt Roskvist, Rose-Marie Jeppsson, Gustaf Nilsson, Siv Blomdahl, Ros-Marie Blomdahl, Siv Olsson och Birgitta Rydje

De brukar vara ungefär tio som spelar och de flesta bor på Lyckans höjd. Idag är det, förutom Ingvar och hans fru, också Siv Olsson, Siv Blomdahl, Bengt Roskvist, Gustaf Nilsson, Birgitta Rydje och Rose-Marie Jeppson som träffas. Efter lite småsnack om ditten och datten drar spelet i gång, det är ett rutinerat och sammansvetsat gäng som skojar och skrattar med varandra.

Spelet är igång

Idag är det bara fem av dem som spelar, men stämningen är precis lika go för det. Ingvars syster Siv Blomdahl och Rose-Marie Jeppson väljer av olika skäl att bara titta på idag.

Första delmatchen vinns av lag Ingvar, Birgitta och Gustaf.

- Birgitta är duktig, säger Gustaf, som själv spelat boule i 15 år.

- Ren tur! kontrar Birgitta.

Siv Olsson är inte helt nöjd med underlaget idag, det är lite för mjukt.

- Kloten studsar som gummibollar! utropar hon.

I boule turas spelarna om att kasta sina klot, med målet att komma så nära ”lillen”, en liten träkula som kastas ut först, som möjligt. När alla klot är kastade, räknas poängen. Det lag med klot närmast ”lillen” får en poäng för varje klot som ligger närmare än motståndarnas närmaste klot. Först till 13 poäng vinner.

- Vi brukar turas om att ta med kaffe, säger Ros-Marie, som inte själv spelar på grund av sin dåliga syn, men ofta är med nere vid banan ändå.

Dags för fika med kaffe, rulltårta och kanelbullar

Efter spelet samlas de kring ett av borden på gröningen för att dricka kaffe och äta rulltårta och kanelbullar. Bubbliga samtal avlöser varandra och skratten fyller luften. Det är en sådan go och härlig gemenskap och det märks att de trivs i varandras sällskap.

- Det är högt och lågt här, och det sköna är att man aldrig behöver vakta sina ord eller förställa sig, här kan man vara sig själv, säger Bengt.

- Vi har plats för fler, det är bara att komma ner hit och anmäla sitt intresse, allt är gratis och det finns klot att låna, tillägger Ingvar.

Men hur gick det i matchen då?

Det blev oavgjort, Ingvars lag tog hem första matchen och motståndarlaget den andra.

- Vi spelar ju bara för skojs skull här på Lyckans höjd– men på tävlingarna på Björkvallen är det annorlunda, då är vi alla vinnarskallar! säger Ingvar.

Gänget spelar
Vem hamnade närmast "lillen"? Dags att mäta.
Samla ihop bollarna