När Österäng blev en miniskärgård
Under jubileumsåret 2025 förflyttar vi oss genom ABK:s 75-åriga historia och lyfter fram några av våra mest minnesvärda händelser, platser och berättelser. Den här gången blickar vi tillbaka på sommaren 2007 – när regnet vräkte ner över Kristianstad och Österäng förvandlades till något som mest liknade en skärgård.
Den 5 juli föll över 68 millimeter regn över Kristianstad. På bara några timmar stod gångvägarna på Österäng under vatten, källare svämmade över och entréer förvandlades till små dammar. Albert Hennings väg drabbades särskilt hårt – där rapporterades upp till en halvmeter vatten. Kristianstadsbladet konstaterade att ”delar av Österäng liknar nu en miniskärgård”.
För boende blev översvämningen en ovälkommen överraskning och ett starkt minne för dem som jobbade på området den dagen.
– Oh, detta var ju ett tag sedan nu, men det jag minns är bara att det var väldigt mycket vatten och att ett av hisschakten förvandlades som till en brunn, säger Peter Mossberg, som arbetade som fastighetsskötare på Österäng då.

Dagen efter var vattnet borta
– Grävskopan kom och rensade upp i kanalen, där kommunens avrinning inte hade fungerat. Vattnet var borta till dagen efter, vill jag minnas. Jag tror att jag sett grävmaskiner där senare också, det sker nog med lite mer jämna mellanrum nu, berättar Peter.
Marcel Nord, som också jobbade på Österäng, minns det som en intensiv dag.
- Vi var ute i områdena hela dagen, och mycket fick lösas på plats, med snabba beslut och egna initiativ. Sedan dess har vi köpt in en egen dränkbar pump till området, säger han.

En stadsdel byggd på sjöbotten
Det finns också en större historia bakom varför vatten just här får stor uppmärksamhet. Hela Österäng är nämligen byggt på den forna sjöbottnen till Nosabysjön, som torrlades på 1860-talet för att bli jordbruksmark. Hela Österäng ligger därför ungefär två meter under havsytan.
När Kristianstad grundades som fästningsstad 1614 låg den skyddad av vattendrag och träsk. Staden växte och Idag löper både sjöar, åar och gamla sjöbottnar rakt genom staden, och delar av Kristianstad ligger under havsnivån – inklusive Sveriges lägsta punkt på -2,32 meter.

Stor översvämningsrisk – inte bara på Österäng
Skyfall som det 2007 är inte unik, och de kommer troligen att bli fler, enligt både SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) och Naturvårdsverket. När vatten från Helge å ska passera Kristianstad på sin väg till Östersjön, samtidigt som vattenståndet i havet är högt, ökar risken för översvämningar drastiskt.
Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en särskild riskhanteringsplan för Kristianstadsområdet. Skyddsvallar, pumpstationer och övervakningssystem är idag en integrerad del av stadens infrastruktur och planerna för framtida invallningar är långtgående.

Vad gör ABK?
- Vi påminner varje år våra hyresgäster om att se över sina källarförråd och kontrollera att de har giltig hemförsäkring.
- Vi samverkar med kommunen kring översvämningsskydd och dagvattenhantering och med räddningstjänsten för att kunna agera snabbt vid större händelser.
- Vi genomför regelbundet krisövningar och har rutiner och beredskap för snabba insatser vid skyfall samt beredskapslager med bland annat pumpar, sandsäckar och annan nödvändig utrustning.