Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Våra studentbostäder på campus

Student

Är du intresserad av att hyra en studentbostad? Här får du information om allt som gäller studenter och studentboende!

På flera högskoleorter är det nästan omöjligt att fixa någonstans att bo. Dock inte i Kristianstad. Hos oss kan du välja mellan korridorboende, studentrum eller lägenheter. Bostäderna har två hyresfria månader (juni och juli). I hyran ingår för det mesta både el och kabel-TV. I en hel del bostäder ingår även bredband.

Våra studentbostäder är omöblerade och med bara något undantag avsedda för en person.

Ställ dig i bostadskön

För att få en studentbostad måste du börja med att ställa dig i kö genom att registrera dig på Mina sidor. Ju tidigare du ställer dig i vår bostadskö desto bättre, eftersom kötiden är avgörande för vem som får bostad.

Här på webbplatsen håller du koll på utbudet och söker när det blir aktuellt. Du kan självklart även söka vanliga bostäder, men det är endast på studentbostäder som studenter har företräde.

På senvåren och tidig sommar publiceras inte så många lediga studentbostäder. De flesta publiceras först i slutet av juni eller början av juli, så tro inte att det inte finns rum lediga inför höstterminen.

Vem får bo i våra studentbostäder?

Det är bara den som är antagen till en CSN-berättigad utbildningsom kan skriva kontrakt med ABK på en studentbostad, vilket ska styrkas av ett aktuellt antagningsbesked. Det gäller till exempel studerande på universitet, högskola, folkhögskola, Komvux och YH.

Du måste läsa minst 15 högskolepoäng per termin för att vara berättigad till att bo i våra studentbostäder. Vi gör kontinuerliga boendekontroller för att kontrollera att alla hyresgäster uppfyller kravet.

Vissa studentrum kan också sökas av studerande på gymnasieskola.

Det enda som saknas är avstånd

De flesta av våra studenbostäder ligger på högskoleområdet med livsmedelsbutiker, bank och apotek på bara några minuters avstånd. Precis vid campus ligger också det stora naturområdet Vattenriket med strövområden och motionsspår.

Från Högskolan tar det inte mer än 15-20 minuter att gå in till centrum, och känner du inte för att gå (eller cykla) tar du enkelt buss 4 eller buss 1 (tidtabell hittar du här) så är du i centrum på ett par minuter.

Bostadsgaranti

För studenter vid Högskolan Kristianstad ger Kristianstads kommun bostadsgaranti. Har du frågor om denna så kontakta Studentkåren, tel. 0793-10 10 07.

Mer information om bostadsgarantin hittar du på studentkårens hemsida Länk till annan webbplats.

Husdjur i studentbostäder

Det finns speciella regler om husdjur i de flesta studentbostäder. Husdjur är till exempel inte alls tillåtna i korridorsboende. I övriga studentboenden får husdjur inte vistas i gemensamma utrymmen.

Bredband ingår i bostäder vid campus

I studentbostäderna på Fältvägen, Elmetorpsvägen och Olastorpsvägen ingår bredbandsuppkoppling (100/100 Mbit/s) till internet i hyran. Internetförbindelsen är alltid aktiverad så du behöver bara ansluta din dator till bredbandsuttaget.

Har du problem med ditt bredband ska du efter att ha kontrollerat din egen utrustning alltid kontakta Bredband i Kristianstad (BiK) på 044 - 12 95 13 (vardagar 8.00-12.00, 13.00-17.00). Felanmälan kan göras dygnet men eventuella fel kanske inte kan åtgärdas förrän dagen efter.

Läs mer på Bredband i Kristianstads webbplats Länk till annan webbplats.

Våra studentbostäder

Olastorpsvägen 30-38 (campus)

  • 1-rums-lägenheter med kokvrå, dusch och toalett
  • Dubbletter för två personer med kokvrå och matplats

Vissa av lägenheterna har balkong. Internetuppkoppling ingår i hyran. Gårdshuset innehåller gemensamma tvättstugor, förråd samt cykelförråd. Granne med högskolan och cykelavstånd till centrum. Bra bussförbindelser. Fina grönområden.

Elmetorpsvägen/Fältvägen (Campus)

Rum i korridor med egen toalett och dusch. I varje rum finns också uttag för bredband (ingår i hyran), telefon och TV. Gemensamt kök och allrum. Gemensam uteplats eller balkong. Tvättstuga på samma våning eller våningen under. Alldeles intill högskoleområdet. 2 km från centrum och järnvägsstationen. Affärer och bank i närheten. Mycket goda bussförbindelser. Städning av de allmänna utrymmena ingår i hyran. Alla hyresgäster har en egen kyl/frys på rummet.

Östra Boulevarden 34

Rum i korridor med egen toalett och dusch. I varje rum finns också uttag för bredband, telefon och TV. Gemensamt kök och allrum. Städning av gemensamma utrymmen ingår. Alla hyresgäster har en egen kyl/frys på rummet. Tvättstuga på samma våning. Mitt i centrum. Nära till affärer och busstation. Till högskolan går man på c:a 20 min och c:a 3 min till järnvägsstationen.

Avstånd från Ö Boulevarden till Högskolan: 2,4 km.

Bruksgatan 1-3

Rum i korridor med egen toalett och dusch. I varje rum finns också uttag för bredband, telefon och TV. Gemensamt kök och allrum och i källaren finns en stor välutrustad gemensam tvättstuga. Entréer till trapphus har porttelefon. Lägenheterna är handikappvänliga. Nära till affär och busshållplats. Till centrum går man på c:a 10 min och till järnvägsstationen på c:a 15 min.

Avstånd från Bruksgatan till Högskolan: 3,5 km.

Lasarettsboulevarden 2 A-D

Rum i 3-rumslägenhet, omöblerat. Gemensam dusch/toalett, stort kök och vardagsrum. Städning av gemensamma utrymmen ingår. Tvättmaskin och torktumlare i lägenheten. Äldre hus där lägenheterna har högt i tak. Mitt i centrum. Nära till affärer och busstation. Till järnvägsstationen går man på c:a 5 min.

Var finns våra studentbostäder?