Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
två stycken som håller i vars en flyttkartong

Nyinflyttad

Varmt välkommen som hyresgäst hos ABK! Oavsett om du bott hos oss tidigare eller om du är helt ny hyresgäst kommer vi att göra vårt yttersta för att du ska trivas under din boendetid!

Här på hemsidan hittar du allt du behöver veta som hyresgäst och vem du ska vända dig till om du behöver hjälp. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt i ditt nya boende!

Tillträde

Du har tillträde till din nya bostad från första kontraktsdagen klockan 14.00. Har du överenskommit om tidigare tillträde? Tänk då på att du också övertar städansvaret för den lägenhet du flyttar till.

Nyckelutlämning till din lägenhet sker efter överenskommelse med fastighetsskötaren. Glöm inte att ta med kontraktet och fotolegitimation när du hämtar ut nycklarna.

Börjar ditt kontrakt gälla en lördag, söndag eller annan helgdag så har du tillträde till din nya bostad från klockan 14.00 nästkommande vardag. Detta under förutsättning att du inte överenskommit om tidigare tillträde.

Inflyttning

Vid kontraktskrivning får du foldern Välkommen till ABK med information om allt som måste fixas innan inflyttning. Har du inte redan anmält ny folkbokföringsadress är det hög tid att göra det nu på www.skatteverket.se/flytta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post beställer du det hos Svensk adressändring www.adressandring.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För att göra inflyttningen extra smidig bjuder vi även på våra flyttips.

Kontraktet

Tänk på att kontraktet är en originalhandling - ta väl vara på det.

Städning

Har du anmärkningar mot hur städningen har utförts måste du anmäla detta inom 24 timmar efter att du fått nycklarna till bostaden. Ring fastighetsskötaren via Kundcenter. Hur det ska vara städat hittar du i vår checklista till den som ska avflytta.

Besiktning

Läs besiktningsprotokollet. Gå igenom bostaden, och anmäl eventuella fel och brister som inte finns i protokollet. Använd talongen du fick vid inflyttningen och lämna den till fastighetsskötaren inom åtta (8) dagar. Boka en ny tid för uppföljningsmöte. Har du hittat fel görs då även tilläggsbesiktning och ett nytt protokoll skrivs som ett tillägg till tidigare besiktningsprotokoll.

OBS! Om du vill få besiktningsanmärkningar åtgärdade, måste du själv beställa detta på Kundcenter inom åtta (8) dagar.

Hyresfaktura

Betala aldrig med någon annans hyresfaktura. Se till att få eget inbetalningskort.

Autogiro eller e-faktura

Det finns möjlighet att betala hyran via autogiro eller e-faktura. Anmälan till e-faktura eller autogiro gör du via din internetbank.

TV & bredband

Du hittar aktuella uppgifter om TV och bredband på anslagstavlan i din fastighet, på Mina sidor eller via Kundcenter.

Hushållsel

När det gäller el behöver du anmäla din flytt till nätägaren (vilken nätägare du har framgår av hyreskontraktet) och du behöver välja ett elhandelsbolag. På webbtjänster som elskling.se eller compricer.se kan du jämföra priser mellan elhandelsbolag och hitta det som passar dig. Tänk på att kontakta det bolag som du valt innan den 15:e i månaden om du vill att avtalet ska gälla från nästa månadsskifte. Gör du inget val väljer nätägaren ett näthandelsbolag åt dig.

Skaffa hemförsäkring

En hemförsäkring ger dig ersättning för dina möbler och saker vid skador vid inbrott, brand eller vattenskador mm. Jämför hemförsäkringar på oberoende konsumenternas.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Underhållsrabatt

Varje bostad har en underhållsplan för väggar, tak och golv. Som hyresgäst kan du välja att avstå från planerad renovering och istället få en hyresrabatt. Mer information om detta får du på Kundcenter.

Ställ dig i bostadskön igen

När du skriver kontrakt på en lägenhet stryks du ur kön. Vill du ställa dig i kön igen kan du göra det på Mina sidor tidigast dagen efter ditt nya kontrakt börjar gälla.

Tänk på att du måste...

...betala din hyra i tid

Du betalar för kommande månad senast sista vardagen i varje månad. Om du inte betalar hyran i tid kan du förlora ditt hyreskontrakt. Får du problem med betalningen så kontakta oss direkt.

...vara folkbokförd i din lägenhet

Du som är kontraktsinnehavare måste, enligt lag, vara folkbokförd i din bostad under hela kontraktstiden.

...ha en hemförsäkring för att få ersättning vid olycka

Du måste ha en hemförsäkring för att kunna få ersättning för dina saker vid brand eller översvämning. I de flesta hemförsäkringar ingår även stöldskydd och rättsskydd. Skriv en lista över värdefulla saker som du äger och ta även foton på dem. Det kan underlätta om du behöver ansöka om ersättning.

...sortera dina sopor på rätt sätt

Du ansvarar för att ditt avfall sorteras på rätt sätt oavsett vem i hushållet som slänger. Om det skulle vara fullt, eller om du inte kommer in i soprum/behållare, är det ändå aldrig tillåtet att lämna avfallet utanför. Hör istället av dig till personalen på området. Mer om sopsortering hittar du i foldern Välkommen hem som finns i din hyresgästpärm på Mina sidor.

...hålla rent och inte utsätta lägenheten för onödigt slitage

Som hyresgäst är du skyldig att hålla rent i din lägenhet, anmäla eventuella fel och hålla den i ett sådant skick att den kan hyras ut utan större renoveringar när du flyttar ut. Tänk på att rökning inomhus kan medföra dyra kostnader för dig.

...undvika att störa grannarna

Om du återkommande stör sina grannar kan bli uppsagd från sin bostad. Extra viktigt är det att visa hänsyn mellan klockan 22.00 och 07.00. Tänk på att det är lyhört i trapphusen. Spring, lek och smällande dörrar är inte tillåtet. Du ansvarar även för att dina gäster inte stör grannarna. Anpassa volymen på din tv, dator eller stereo och undvik att borra eller spika i väggen sent på kvällen. Att ha fest är trevligt, men informera gärna dina grannar i god tid innan.

...ta ansvar för dina husdjur

  • Släpp inte ut djur utan tillsyn.
  • Håll alltid hundar kopplade inom bostadsområdet.
  • Se till att hundar och katter inte förorenar på området, speciellt inte i närheten av lekplatser. Plocka upp efter din hund.

...ha tillstånd om du vill hyra ut lägenheten

Du får bo tillsammans med vem du vill i lägenheten. Du får också ha inneboende i lägenheten utan att be om lov om du själv bor där (undantaget studentrum där det inte är tillåtet med stadigvarande inneboende). Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse från ABK och du kan inte heller överlåta hyresrätten till en inneboende utan tillstånd.