Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Familjen sitter bland en massa flyttkartonger

Från Österäng till Söder: En familjs flyttäventyr och kärlek till bänkar

Från den idylliska lägenheten på Österäng till det spännande äventyret på Söder tar Joel Andersson och Emilia Malmqvist med sina sju månader gamla son Odd på en minnesvärd resa. Trots kommande flytt och kaoset man kan förvänta sig, verkar paret vara förlorat i sina egna världar av fotografi, japansk översättning och föräldraskap. Mitt i detta kaos föds idén till Instagramkontot "Kristianstadsbankar," där paret delar sin kärlek till sitt gemensamma intresse: bänkar.

När vi besöker lägenheten på Österäng återstår endast några veckor innan paret Joel Andersson och Emilia Malmqvist och lille Odd, ska flytta från sin etta på sitt älskade Österäng. Sonen Odd, 7 månader, kryper omkring på golvet och upptäcker världen. För honom är ettan på Österäng lika stor som hela Tivoliparken för oss. Trots att man skulle kunna förvänta sig att lägenheten vid det här laget borde vara fylld med flyttlådor, märker man inte av den nära förestående flytten.

- Nej vi har inte riktigt börjat. De senaste dagarna har det varit fotojobb, Emilia håller även på att plugga japansk översättning och tar kandidatexamen till våren. Och så har vi Odd som tar sin tid. Innan man får barn kan man inte riktigt förstå hur mycket tid det tar att ta hand om ett barn, även om det är underbart, berättar Joel.

Vi slår oss ner i den senapsgula soffan medan Odd och Emilia gungar i gungstolen. Efter lite gnyende somnar Odd snabbt i Emilias famn.

Joel berättar att han för närvarande är föräldraledig från sitt jobb som verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan och det var precis när sonen kom som idéen till Instagramkontot Kristianstadsbankar föddes. Han ville ha något lättsamt att tänka på, öva på att skriva texter och fotografera, något som de båda även gör i företaget ”Ejibild”.

Varför just bänkar?

- Vi gillar att sitta, även om jag borde promenerar mer, så gillar vi att sitta och när vi var ute och gick mycket med Odd behövde vi ibland en paus. Då började jag ta bilder på bänkar, recensera dem och lägga upp på Kristianstadsbankar.

- Det är något poetiskt och sorgligt över bänkar. Det finns en ursprungsidé varför en bänk ska stå där den står, man gör fint runtomkring och skapar en mötesplats. Senare förändras saker och bänkarna glöms i vissa fall bort, menar Joel.

- Det är också roligt hur detta konto med bänkar och sittplatser har engagerat folk, berättar Emilia. Vi har till och med fått kartor skickade till oss över var bänkar finns som vi borde recensera. Vi har även medverkat i radio och i tidningen och det var också så vi fick kontakt.

Inom kort kommer de lämna sin mysiga och ombonade etta för att flytta till en trea på Söder i Kristianstad, också det i en ABK- lägenhet.

- Det kommer bli tufft att lämna Österäng, här finns så bra lekplatser och promenadstråk, men det ska bli skönt att få lite större lägenhet, även om det kommer lagom till jag är klar med studierna, säger Emilia och skrattar. Vad hennes framtidsplaner är vet hon inte riktigt än, det kan vara fotografering, översättning av japanska eller dataspelsprogrammering vilket hon också har en utbildning i. Kanske blir det en kombination!?

Annars finns det många nya bänkar på Söder att recensera. Såklart undrar vi alla vilken som enligt dem är den finaste bänken?

- Jag gillar alla de svarta bänkarna i granit men jag måste ju säga att den blåa bänken med nio liv utanför Österängsskolan är en favorit, säger Joel.

Om varför just bänken med nio liv är en favorit, får ni själva läsa om på Instagramkontot Kristianstadsbankar.

Jag tackar för en härlig pratstund och smyger ut för att inte väcka charmtrollet Odd. Med hjärtat fyllt av värme tänker jag på denna härliga lilla familj när jag strosar jag genom Österäng för att ta mig en titt på bänken med nio liv.