Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
3D-illustration på hur det ser ut inne i ett av rummen i fritidsgården

Barnen byggstartade unik fritidsgård på Gamlegården

Den 28 februari byggstartades den nya multifunktionella fritidsgården på Gamlegården tillsammans med ett tiotal förväntansfulla barn från området, och deras fritidsledare. Utformningen har ABK tagit fram tillsammans med Kristianstads Fritidsgårdsforum (KFGF) efter önskemål från barnen som vanligtvis besöker fritidsgården.

Vi har velat skapa en fritidsgård utöver det vanliga, för att ge goda förutsättningar för en bra fritid och gemenskap säger ABK:s vd Henrik Strand. Vi gör en stor investering för ökad trivsel och trygghet med särskilt fokus på flickor och kvinnor, som en del i vårt långsiktiga sociala arbete.

Nu var alltså Ungdomarna och fritidsledarna på plats in igen för att få en förhandstitt på vad som komma skall och ta ett symboliskt ”första spadtag” genom att skruva en gipsskiva på plats med en så kallad skruvautomat. Först ut att skruva var Khaled Alomar och näst på tur var Kompisen Baker Aisadi. Nöjda med sina insatser lämnade de sedan över till sina kamrater som glatt skruvade vidare med den ganska högljudda maskinen.

Sesam arkitekter som formgivit fritidsgården hade tagit med sig ett antal VR- glasögon och entreprenören Skanska bjöd på en uppskattad fika. I VR-glasögonen kunde Baker Aisadi och de andra med hjälp utav en 3d-visualisering se hur lokalen kommer se ut när den är klar.

Där är basketkorgarna, där är fotbollsplanen, här står jag sa han när han fick en skymt av sina egna fötter under VR-glasögonen.

Slutresultatet då, hur blir det?

Det blir en flexibel lokal med många funktioner. Bland annat ska det finnas 111 m2 yta för multisport inomhus. I direkt anslutning en multisportyta utomhus på över 150 m2 och en uteplats med grillyta.

Unikt för denna fritidsgård är att man bygger för både tjejer och killar. Inte bara sportytor utan också ytor för dans, pyssel eller lugnare lekar. Det kommer finnas avgränsade delar för datorspel, musikstudio, gym och biorum, samt aktivitetsrum med exempelvis biljard eller bordtennis säger byggnadschef Karl-Henrik Persson.

Vi har också en förhoppning att lokalen ska kunna användas för andra bosociala satsningar, exempelvis som aktivitetslokal för verksamheter vidga åt kvinnor, under tider då lokalerna inte används som fritidsgård fortsätter han.

Redan i september förväntas fritidsgården kunna öppna upp för sina spända besökare.

Baker Aisadi provar VR-glasögonen
Baker Aisadi provar VR-glasögonen
Khaled Alomer sätter första skruven
Khaled Alomer sätter första skruven
Ett barn tittar i VR-glasögonen
Spännande att prova VR-glasögonen
Byggnadschef Karl-Henrik Persson testar VR.
Byggnadschef Karl-Henrik Persson testar VR.
VR-bild fritidsgården
VR-bild
VR-bild fritidsgården
VR-bild
VR-bild fritidsgården
VR-bild
VR-bild fritidsgården
VR-bild