Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Manar Salameh ser till så att allt ser snyggt ut i hennes butik

Återbrukat på 30 kvadrat

Varje vardag mellan klockan 9.00 och 15.00 är det öppet i Gamlegårdens återbruk & secondhand på Ingelstadsgatan 44. När kläderna lämnas in går Manar Salameh, som driver butiken, noggrant igenom dem, plagg för plagg så att de är i skick att säljas. Om något behöver sys eller lagas, så fixar hon det också innan kläderna hängs ut i lokalen. Sömnaden har hon med sig i blodet.

- Min mamma var sömmerska. Varför ska jag slänga ett plagg om det kan bli fint och går att sälja, säger Manar Salameh som driver sin återbruksbutik med hjärta och själ.

Intäkterna går tillbaka till området

Hennes butik ligger i en av ABK:s källarlokaler och nu har hon drivit den i snart två år. Verksamheten är ideell och intäkterna går via Quinnor United till att finansiera olika kurser på Urbana hembygdsgården dit män och kvinnor kommer för att få hjälp med språket, det kan till exempel vara hjälp att tolka samhällsinformation eller boka tid till läkaren.

Gullig lapp inne i butiken

Manar märker stor skillnad från när hon startade tills nu – besökarna har blivit många fler. Hon marknadsför sin lokal till dem hon känner, men också i de olika kurserna som anordnas på Urbana. Men hon har inte bara besökare från Gamlegården.

Vi har många besökare från området såklart, men också från stan och folk kommer från Sölvesborg för att handla här. Det är jättekul, säger Manar.

Och det märks att hon trivs i sin butik.
- Jag tycker om det jättemycket, för jag får träffa så många olika människor här. Och jag tycker om att hjälpa.

Smycken som är till salu

Drömmer om en större butik

Manar som också engagerar sig i bland annat Urbana hembygdsgården och nattvandrarna på området drömmer om att få tillgång till en större butikslokal. Den befintliga är på 30 m2 och till brädden fylld med skänkta kläder, väskor, leksaker eller köksattiraljer som ska hitta nya hem. Manar sorterar och viker så gott det går.

- Alla byxor kostar 20 kronor, säger hon och fortsätter.
Med en större butik tänker hon att hon hade kunnat få hjälpa många fler och göra ännu mer nytta för miljön och människor som är i behov av att köpa kläder och annat för en billigare peng.

Manar håller upp några klänningar

- Det finns så många fördelar med återbrukat. Förutom den ekonomiska aspekten är det också i vårt intresse att människor blir medvetna om vad som slängs och vad som faktiskt kan användas igen. Det är ett sätt för oss att minska avfallet, stötta samhället och samtidigt främja en mer hållbar livsstil, säger Fredrik Andersson, ABK:s områdeschef på Gamlegården.